x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Stratfor: Rusia pierde teren în Balcani

Stratfor: Rusia pierde teren în Balcani

de Dan Constantin    |    05 Ian 2015   •   09:09
Stratfor: Rusia pierde teren în Balcani

Oprirea proiectului South Stream şi criza rublei sunt două elemente importante care scad influenţa Rusiei în Bulgaria şi Serbia. Aceasta este concluzia unei analize Stratfor care relevă reducerea investiţiilor Rusiei şi a dependenţei celor două ţări de Rusia în perioada următoare.

Analiştii Stratfor îşi bazează prognoza pe datele fluxurilor comercial-financiare spre zona Balcanilor care indică o scădere a ponderii relaţiilor economice ale Rusiei cu Bulgaria şi Serbia în comparaţie cu cele ale Uniunii Europene.

Scăderea preţului petrolului şi sancţiunile economice au dus la o cădere a puterii rublei, cu 40 la sută de la începutul anului 2014 şi cele două ţări balcanice, cu legături tradiţionale puternice cu Rusia vor avea dificultăţi la apelarea de credite financiare şi comerciale de pe o piaţă  care le era favorabilă, anticipează Stratfor.

Întreruperea proiectului South Stream anulează şi capacitatea Rusiei de a oferi locuri de munca şi a influenţa deciziile în cele două ţări, care rămân totuşi dependente de aprovizionarea cu resurse energetice din piaţa rusească.

×