x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Strauss-Kahn a ajuns la tribunal, unde urmează să înceapă audierile în cazul său.

Strauss-Kahn a ajuns la tribunal, unde urmează să înceapă audierile în cazul său.

de Marina Constantinoiu    |    06 Iun 2011   •   12:57
Strauss-Kahn a ajuns la tribunal, unde urmează să înceapă audierile în cazul său.

Fostul sef al Fondului Monetar International (FMI), Dominique Strauss-Kahn, a sosit luni dimineata (ora New York-ului) la ora 08:40 (12:40 GMT) in compania sotiei sale, Anne Sinclair, la tribunalul din New York, unde urmeaza sa pledeze vinovat sau nevinovat pentru acuzatiile de delicte sexuale care i-au fost aduse de o camerista a hotelului Sofitel din oras, relateaza AFP.

Dominique Strauss-Kahn si sotia sa au parasit luni dimineata, cu putin timp inainte de ora locala 08:30 (15:30 ora Romaniei), domiciliul lor din Manhattan.

Retinut in data de 14 mai la bordul unui avion Air France care urma sa decoleze catre Paris, fostul director al FMI se afla sub supraveghere la domiciliu, intr-o resedinta luxoasa din sudul Manhattanului, unde locuieste impreuna cu sotia sa.

DSK este imbracat intr-un costum inchis la culoare, purtand o cravata asortata, acesta a intrat in tribunal fiind intampinat de zeci de jurnalisti si de fotografi.

Judecatorul Michael Obus ii va citi rechizitoriul lui Strauss-Kahn. Acest act care are sapte capete de acuzare, intre care agresiune sexuala, tentativa de viol si sechestrare, a fost intocmit de procuror pe baza deciziei unei camere de acuzare "Grand jury", care a audiat marturia sub juramant a presupusei victime, o camerista a hotelului Sofitel din New York, in varsta de 32 de ani si de origine guineeana.

Dupa ce procurorul s-a sesizat in acest caz, dosarul s-a numit "Cetatenii statului New York impotriva lui Dominique Strauss-Kahn". Acesta poarta numarul 2011NY035773.

In prima situatie, daca Dominique Strauss-Kahn pledeaza vinovat la toate capetele de acuzare sau doar la o parte din ele, nu va avea loc un proces, ci vor fi negocieri cu judecatorul privind numarul de ani de inchisoare pe care ii va avea de ispasit.

Cele sapte capete de acuzare retinute impotriva sa de justitia americana - in special agresiune sexuala si tentativa de viol - il fac pasibil de pana la 74 de ani de inchisoare.

Faptul ca are 62 de ani, "ca nu are cazier judiciar, ca a adus multe servicii comunitatii internationale si ca nu a provocat rani grave, sugereaza ca o pedeapsa de 15 ani ar fi foarte severa", apreciaza un profesor de drept de la Universitatea Fordham din New York, Ian Weinstein, care crede ca judecatorul va pronunta totusi "cel putin cinci ani de inchisoare".

In a doua situatie, cea mai probabila in opinia expertilor, Dominique Strauss-Kahn, care neaga faptele care ii sunt reprosate, va pleda vinovat si va merge la proces, ce ar urma sa aiba loc cateva luni mai tarziu.

Intre timp, dosarele apararii si acuzarii vor fi constituite. Orice element care poate decredibiliza victima in imaginea juratilor va fi pretios pentru aparare si le va permite avocatilor lui Dominique Strauss-Kahn sa prezinte o femeie care nu corespunde cu imaginea imigrantei africane pioase, mama celibatara model si muncitoare, asa cum a fost prezentata pana acum.

La randul sau, acuzarea a strans probe ADN si de alt tip, care vor permite confruntarea cu acuzatul.

Avocatii lui Dominique Strauss-Kahn au sugerat deja ca daca exista probe de ADN, ei vor pleda ca actul a fost consimtit. Daca nu exista urme de violenta, va fi cuvantul acuzatoarei impotriva cuvantului lui DSK, avocat impotriva procuror, iar juriul va fi cel singurul judecator.

Procesul va incepe prin selectia juriului, care va fi format din 12 jurati si cativa inlocuitori. Acesta se va desfasura apoi timp de cateva saptamani cu interogatorii si contrainterogatorii ale martorilor, dintre care cel mai important va fi cel al presupusei victime. Aceste momente sunt intotdeauna cele mai intese in cazurile de viol sau crima.

Juriul urmeaza sa se pronunte in unanimitate, iar apararea poate intenta apel.

In orice moment al procedurii, acuzatul poate decide sa pledeze vinovat.

×