x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Studenţii din Algeria protestează împotriva preşedintelui Bouteflika

Studenţii din Algeria protestează împotriva preşedintelui Bouteflika

06 Mar 2019   •   17:26
Studenţii din Algeria protestează împotriva preşedintelui Bouteflika

Mii de studenţi algerieni au protestat din nou miercuri în mai multe părţi ale ţării împotriva deciziei preşedintelui Abdelaziz Bouteflika, aflat într-o stare precară de sănătate, de a candida pentru un al cincilea mandat la alegerile prezidenţiale din 18 aprilie, proteste ce au loc în pofida avertismentelor din partea armatei, care a afirmat că nu va permite o prăbuşire a securităţii ţării, relatează agenţia DPA. 

Algeria este zguduită de demonstraţii masive împotriva preşedintelui în vârstă de 82 de ani de când acesta a anunţat luna trecută că intenţionează să candideze pentru un nou mandat. El şi-a confirmat intenţia duminica trecută, promiţând reforme masive dacă va fi reales. 

Studenţii au protestat în număr mare în provinciile din estul, vestul şi sudul Algeriei, cerând anularea alegerilor prezidenţiale din 18 aprilie, potrivit unor martori oculari. 

Protestatarii scandau de asemenea lozinci, precum ''Poporul doreşte o schimbare a regimului'', ce amintesc de revoltele pro-democraţie ale ''Primăverii Arabe'', care a început în Tunisia vecină în 2010, au adăugat martorii. 

Bouteflika este singurul preşedinte din nordul Africii care a fost scutit de revoltele ''Primăverii Arabe''. 

În capitala Alger, mii de persoane au protestat paşnic împotriva lui Bouteflika, în contextul unei prezenţe masive a forţelor de securitate, potrivit reporterului DPA de la faţa locului. 

Între timp, cadre didactice de la Universitatea Bab Ezzouar din Alger, cea mai mare instituţie de acest fel din ţară, au început o grevă în aer liber în cadrul unei acţiuni anti-Bouteflika, au relatat media locale. 

În altă parte în Algeria, zeci de avocaţi, fluturând steagul naţional, au participat la un protest în provincia Biskra (circa 400 km de Alger), potrivit cotidianului algerian online Elkhabar. Ei scandau ''Nu unui al cincilea mandat !'' şi ''Algeria este liberă şi democratică !''. 

Marţi, şeful Statului major algerian, Gaid Saleh, a afirmat că armata ''va continua să ţină frâiele'' în Algeria pentru a menţine securitatea, acuzând forţe, pe care nu le numeşte, că vor să destabilizeze ţara. 

Ministerul algerian al Apărării, citându-l pe Saleh, a afirmat că armata este pregătită să asigure securitatea desfăşurării apropiatelor alegeri prezidenţiale. ''Armata va rămâne un gardian onest al intereselor supreme ale ţării'', a declarat Saleh, potrivit ministerului.

AGERPRES

×