Jocurile video violente duc la un comportament agresiv şi efectele lor cresc cu timpul, arată un studiu realizat de cercetători de la Universitatea din Grenoble, citaţi miercuri de AFP.
Desfăşurat în colaborare cu Universităţile din Hohenheim (Germania) şi Ohio (Statele Unite), studiul urmează să fie publicat în viitorul număr al revistei ştiinţifice americane Journal of Experimental Social Psychology.
"Este primul studiu pe plan internaţional care analizează experimental efectele pe termen lung ale jocurilor video violente", a declarat AFP Laurent Begue, profesor la Universitatea "Pierre Mendes-France" din Grenoble.
Studii anterioare demonstraseră că jocurile video violente declanşează creşterea imediată şi de scurtă durată a agresivităţii. Experienţele de la laboratorul din Grenoble au arătat că aceste efecte se "cumulează" şi pot fi "relativ durabile", potrivit concluziei articolului.
Timp de trei zile, 70 de studenţi de ambele sexe au jucat zilnic 20 de minute jocuri video, violente sau neviolente. Pentru a le măsura gândurile negative, li s-a cerut apoi să citească o poveste, în care să prezinte o situaţie de potenţial conflict (cum ar fi un accident de maşină) şi să-şi imagineze reacţia protagoniştilor. Studenţii care jucaseră jocuri video violente şi-au imaginat că protagoniştii au un comportament mai ostil şi mai agresiv decât cei care jucaseră jocuri neviolente.
Aceiaşi studenţi au participat apoi la o competiţie în cadrul căreia se opuneau unui alt candidat, pe care îl puteau pedepsi cu un şoc sonor. Cei care jucaseră jocuri violente au făcut mai mult rău adversarului.
În cele două cazuri, tendinţa observată în prima zi s-a accentuat în celelalte două. Cu cât studenţii jucau mai mult jocuri violente, cu atât era mai ostil şi agresiv comportamentul lor.
"În Franţa, nu este evident impactul jocurilor video violente asupra agresivităţii", arată Laurent Begue, pentru că "efectele lor nu sunt atât de vizibile încât să poată fi observate cu ochiul liber". Este totuşi un factor de violenţă care nu trebuie neglijat, chiar dacă există şi alte surse de violenţă, mai importante, încheie el