x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe SUA: 700 de imigranţi, inclusiv români, riscă expulzarea!

SUA: 700 de imigranţi, inclusiv români, riscă expulzarea!

23 Noi 2009   •   00:00

Circa 700 de imigranţi, inclusiv români, riscă să fie expulzaţi din SUA. Ei sunt în acest pericol, susţine Chattanooga Times Free Press, după ce firma americană de avocatură Sekhon & Sekhon i-a ajutat să obţină azil politic pe baza unor declaraţii false privind persecuţia în ţările de origine.



Firma din Sacramento, care susţinea că are o rată a succesului de 95 la sută, a ajutat peste 1.000 de imigranţi din şase ţări să obţină azil politic în Statele Unite, pe baza unor temeri de persecuţie. Majoritatea acestor noi azilanţi riscă acum să fie deportaţi pentru că 700 dintre ei - instruiţi de avocaţii şi interpreţii firmei - au făcut declaraţii false despre tortură şi viol, în faţa judecătorilor şi personalului din serviciile de azil.

În iunie, la finalul unui proces de trei luni desfăşurat în Sacramento, trei avocaţi ai firmei şi doi interpreţi - românii Iosif Caza şi Luciana Harmath - au fost condamnaţi pentru conspiraţie cu scopul de a înşela Guvernul. Ei se vor reîntoarce în faţa instanţei la 17 decembrie pentru a afla sentinţa. Inculpaţii riscă o pedeapsă de maximum zece ani de închisoare fiecare.

În perioada 2000 şi 2004, angajaţii firmei au prezentat sute de cereri de azil pentru cetăţeni români, indieni, nepalezi şi din Fiji. Ei au realizat beneficii de peste un milion de dolari cerând bani din partea solicitanţilor de azil pentru a le furniza adrese false, rapoarte medicale false, declaraţii notariale şi declaraţii despre violuri şi acte de violenţă care nu au avut loc, relevă documentele prezentate în instanţă.

Un ofiţer al serviciului de azil care lucrase în România a apreciat că ceva nu era în regulă cu toate afirmaţiile de persecutare religioase din perioada postcomunistă. Anchetatorii au sunat la doctori şi oficiali din România şi au stabilit astfel că documentele erau false.

×
Subiecte în articol: diaspora