x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe SUA acuză Iranul de implicare în tentativa de asasinat a ambasadorului Arabiei Saudite la Washington

SUA acuză Iranul de implicare în tentativa de asasinat a ambasadorului Arabiei Saudite la Washington

12 Oct 2011   •   09:26
SUA acuză Iranul de implicare în tentativa de asasinat a ambasadorului Arabiei Saudite la Washington
Statele Unite le cer diplomatilor si calatorilor americani sa fie prudenti dupa descoperirea unui presupus complot iranian impotriva ambasadorului saudit la Washington, intr-o "alerta mondiala" privind terorismul emisa de Departamentul de Stat, relateaza AFP.
Departamentul de Stat apreciaza ca acest complot "ar putea fi semnul unei focalizari mai agresive a autoritatilor iraniene pe activitati teroriste impotriva diplomatilor unor tari, inclusiv Statele Unite", se poate citi pe site-ul sau de Internet.
"Cetatenii americani care locuiesc si calatoresc in strainatate ar trebui sa tina cont de recomandarile la precautie ale Departamentului de Stat si de alte informatii destinate calatorilor inainte de a decide in privinta deplasarilor si activitatilor lor", adauga acesta.
Secretarul american al Justitiei, Eric Holder, a anuntat marti inculparea a doi cetateni iranieni acuzati ca au incercat sa il asasineze pe ambasadorul Abdel Al-Jubeir, un consilier apropiat al regelui Abdallah. Acest complot ar implica Brigazile Al Qods, comandourile legate de Gardienii Revolutiei, corpul de elita al Republicii islamice Iran.
Casa Alba a anuntat ca presedintele Barack Obama l-a sunat pe ambasador pentru a-si exprima "solidaritatea", facand apel la o presiune mondiala accentuata asupra Teheranului, in fata unei situatii care risca sa destabilizeze golful Persic si piata petrolului.
Intr-o scrisoare adresata marti Natiunilor Unite, ambasadorul iranian la ONU, Mohammad Khazaee, a calificat aceste acuzatii americane drept o "conspiratie diabolica".
"In termenii cei mai puternici si mai categorici, Iranul condamna aceasta acuzatie rusinoasa a autoritatilor americane si o considera o conspiratie diabolica bine orchestrata in conformitate cu politica lor antiiraniana", a apreciat ambasadorul in scrisoarea sa, adresata secretarului general al ONU, Ban Ki-moon si Consiliului de Securitate.
La randul sau, presedintele Parlamentului iranian, Ali Larijani, a acuzat miercuri Washingtonul ca incearca sa creeze o "criza artificiala" in Orientul Mijlociu, afirmand ca Teheranul este implicat intr-un proiect de asasinare a ambasadorului Arabiei Saudite in Statele Unite, relateaza AFP.
Afirmatiile americane demonstreaza "ostilitatea stupida", a afirmat Larijani in fata Parlamentului.
"Americanii incearca sa creeze o noua criza artificiala (...) Avem relatii normale cu Arabia Saudita si nu exista niciun motiv pentru ca Iranul sa comita astfel de acte absurde asa cum afirma ei", a adaugat el.

×