x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe SUA, acuzate de ocupaţie militară în Haiti

SUA, acuzate de ocupaţie militară în Haiti

de Irina Cristea    |    17 Ian 2010   •   00:00

Statele Unite profită de haosul care domneşte în Haiti după devastatorul cutremur de marţi pentru a ocupa militar statul din Caraibe. Teoria a fost lansată de preşedintele din Nicaragua, Daniel Ortega, relatează AFP.

"Se profită de o dramă pentru instalarea în Haiti a trupelor americane, care au preluat deja controlul militar asupra aeroportului", a declarat Ortega, faimos membru al stângii radicale latino-americane, foarte critic la adresa Washingtonului. Preşedintele s-a arătat "extrem de îngrijorat" de această situaţie şi s-a angajat să denunţe ceea ce el numeşte o tentativă de coupaţie. "Nu există nici un motiv ca trupe americane să debarce în Haiti. Haiti solicită ajutor umanitar, nu trupe. Ar fi o nebunie să începem toţi să trimitem trupe în Haiti", a apreciat Ortega.

Vineri, paraşutiştii din cadrul Diviziei 82 Aeropurtate americane au preluat controlul asupra pistelor aeroportului capitalei haitiene, Port-au-Prince, cu misiunea de a securiza zona, după trei zile de la data cutremurului. În total, Pentagonul a mobilizat în Haiti peste 10.000 de militari, nave de război şi echipe medicale pentru situaţii de criză, pentru a ajuta victimele cutremurului.

×
Subiecte în articol: externe