x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe SUA aduc acuzații penale liderilor Hamas pentru atacul din 7 octombrie

SUA aduc acuzații penale liderilor Hamas pentru atacul din 7 octombrie

de Redacția Jurnalul    |    04 Sep 2024   •   11:30
SUA aduc acuzații penale liderilor Hamas pentru atacul din 7 octombrie

Statele Unite au făcut un pas important în conflictul israelo-palestinian, aducând acuzații penale împotriva principalilor lideri ai organizației Hamas. Anunțul a fost făcut marți de către procurorul general Merrick Garland.

Acuzațiile se concentrează pe rolul liderilor Hamas în planificarea, sprijinirea și comiterea atacului mortal din 7 octombrie 2023 în sudul Israelului. Atacul brutal a dus la moartea a 1.200 de persoane, inclusiv peste 40 de cetățeni americani, declanșând ulterior o ofensivă israeliană devastatoare în Gaza, notează Reuters.

Printre principalii inculpați se numără Yahya Sinwar, actualul șef al Hamas, despre care se crede că se ascunde în Gaza. De asemenea, sunt acuzați Khaled Meshaal, care conduce biroul din diaspora al grupării din Doha, și Ali Baraka, un înalt oficial Hamas stabilit în Liban.

Procurorii americani au inclus și acuzații împotriva unor lideri Hamas declarați morți recent. Printre aceștia se numără fostul lider Ismail Haniyeh, despre care se spune că a fost asasinat în iulie la Teheran, Mohammed Deif, șeful aripii militare, și Marwan Issa, un comandant militar adjunct.

Procurorul general Garland a subliniat în declarația sa că acești lideri „au condus eforturile Hamas de a distruge statul Israel și au ucis civili în sprijinul acestui scop". El a menționat, de asemenea, sprijinul primit de Hamas din partea Iranului și a grupării Hezbollah.

Acuzațiile au fost formulate inițial în februarie, dar au fost ținute „sub sigiliu” în speranța capturării lui Haniyeh. Decizia de a le face publice acum ar putea avea implicații semnificative pentru dinamica politică și diplomatică.

Anunțul vine în contextul unui conflict care a escaladat dramatic. Ca răspuns la atacul din 7 octombrie, Israelul a lansat o ofensivă în Gaza care a rezultat în moartea a peste 40.800 de palestinieni și distrugerea masivă a teritoriului.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×