x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe SUA amenință Rusia cu alte sancțiuni, Moscova spune că măsurile nu vor funcționa

SUA amenință Rusia cu alte sancțiuni, Moscova spune că măsurile nu vor funcționa

de Redacția Jurnalul    |    25 Feb 2023   •   13:00
SUA amenință Rusia cu alte sancțiuni, Moscova spune că măsurile nu vor funcționa
Sursa foto: Hepta

Statele Unite au marcat primul an al invaziei Rusiei în Ucraina cu 2 miliarde de dolari în armament pentru Kiev și noi sancțiuni împotriva Rusiei, menite să submineze capacitatea Moscovei de a purta un război. Moscova spune că măsurile nu vor funcționa.

Administrația președintelui american Joe Biden a dezvăluit sancțiunile în timp ce blocul Grupului celor 7 națiuni bogate și președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-au întâlnit pentru a discuta despre un ajutor suplimentar.

Printre măsurile luate se numără impunerea de restricții de viză pentru membrii armatei ruse, înghețarea activelor aliaților președintelui Vladimir Putin, interzicerea efectivă a importurilor de aluminiu din Rusia, limitarea activității bancare și a activităților de fabricare a armelor rusești și introducerea celei de-a doua companii de telefonie mobilă a țării, Megafon, pe lista neagră a comerțului, relatează Reuters.

Anatoli Antonov, ambasadorul rus în Statele Unite, a declarat că sancțiunile nu vor avea niciun impact.

Măsuri suplimentare ar putea fi impuse la o dată ulterioară, au declarat oficialii americani.

De asemenea, administrația a transmis un mesaj Chinei și altor țări că nu ar trebui să încerce să ajute Rusia să se sustragă sancțiunilor.

"Vom sancționa actori suplimentari legați de industria de apărare și tehnologie a Rusiei, inclusiv pe cei responsabili de completarea stocurilor rusești de articole sancționate sau de a permite evitarea sancțiunilor rusești", a declarat Casa Albă.

Ajutorul acordat Ucrainei nu a fost suficient pentru a furniza avioanele de luptă F-16 pe care Kievul le-a solicitat, iar unii oficiali americani exprimă îndoieli cu privire la capacitatea unor astfel de măsuri de a încetini ostilitățile pe câmpul de luptă înaintea unei ofensive anticipate în primăvară.

Antonov a declarat că noile sancțiuni au fost "nechibzuite" și concepute pentru a face Rusia să sufere.

"Chiar crede cineva că aceasta este modalitatea de a determina țara noastră să renunțe la politicile sale independente, de a o forța să părăsească calea aleasă pentru construirea unei lumi multipolare bazate pe principiul securității indivizibile, pe dreptul internațional și pe Carta ONU?", a declarat acesta într-o postare pe pagina de Facebook a ambasadei.

După reuniunea G7, liderii au emis o declarație cu privire la "sprijinul de neclintit pentru Ucraina atât timp cât va fi nevoie", inclusiv cu mai multe potențiale sancțiuni.

Ulterior, țările Uniunii Europene au depășit dezacordurile interne și au anunțat o a 10-a rundă de sancțiuni.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: sua Rusia sanctiuni