x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe SUA anunţă o reducere drastică a cotei de refugiaţi pentru 2020

SUA anunţă o reducere drastică a cotei de refugiaţi pentru 2020

27 Sep 2019   •   22:10
SUA anunţă o reducere drastică a cotei de refugiaţi pentru 2020
Sursa foto: SHEALAH_CRAIGHEAD

Administraţia de la Washington a prezentat joi o nouă reducere drastică a cotei de refugiaţi pe care îi vor primi Statele Unite în cadrul politicii de relocare, cotă ce ajunge astfel la un minim istoric de 18.000 de persoane, transmit AFP şi dpa.

Potrivit unui comunicat al Departamentului de Stat, în anul bugetar 2020, care începe la 1 octombrie, Statele Unite vor primi 18.000 de refugiaţi, faţă de 30.000 în anul curent şi aproape 85.000 în 2016.

Noua cotă este cea mai redusă de la crearea programului de relocare în 1980, media anuală de până acum fiind de circa 95.000 de relocări.

Acest plafon urmează să fie discutat cu Congresul, înainte de a fi confirmat de preşedintele Trump, care îşi continuă lupta împotriva imigraţiei cu un an înainte de alegerile prezidenţiale.

Potrivit Departamentului de Stat, „povara” actuală sub care se află „sistemul de imigraţie american trebuie atenuată înainte ca Statele Unite să poată din nou reinstala un mare număr de refugiaţi”.

Această politică îi vizează pe refugiaţii selectaţi de agenţiile de securitate şi de informaţii ale SUA din taberele ONU din întreaga lume, pentru a fi reinstalaţi pe teritoriul american, fiind vorba în principal de persoanele cele mai vulnerabile, precum vârstnici, văduve sau handicapaţi.

Programele de relocare se diferenţiază de cererile de azil depuse la frontierele americane, iar Washingtonul cere ca politica sa să fie analizată în integralitatea sa.

Guvernul prevede primirea în total a peste 368.000 de refugiaţi şi solicitanţi de azil în 2020, printre care şi cele 18.000 de persoane relocate. Doar o mică parte dintre acestea vor primi însă statutul de refugiat.

„Este o zi tristă pentru America”, a reacţionat preşedintele organizaţiei neguvernamentale International Rescue Committee, David Miliband. „Este o nouă lovitură dată leadership-ului american în ce priveşte protecţia celor mai vulnerabile persoane de pe planetă”, a adăugat el, criticând o decizie „fără fundament şi nenecesară, care dăunează intereselor Americii şi îi pătează valorile”.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: SUA refugiati