x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe SUA ar putea interzice de tot folosirea telefonului mobil la volan

SUA ar putea interzice de tot folosirea telefonului mobil la volan

14 Dec 2011   •   10:28
SUA ar putea interzice de tot folosirea telefonului mobil la volan

Comisia Nationala pentru Siguranta in Trafic din SUA recomanda interzicerea totala a folosirii telefonului mobil de catre soferi, chiar si cand convorbirea se face folosindu-se sistemul hands-free.

Desi comisia nu are competenta de a impune restrictii, recomandarile acesteia sunt luate in calcul de legislatorii din Statele Unite.

In prezent, folosirea mobilului fara sistem hands-free si scrierea de SMS-uri la volan este interzisa in 35 de state americane, insa legea nu este aplicata in mod consecvent, se arata in raport.

"Stim ca masura nu ar fi privita cu ochi buni de soferi, dar noi nu incercam sa castigam un concurs de popularitate. Niciun SMS, email, nicio convorbire telefonica nu justifica pierderea unei vieti", a declarat presedintele comisiei, Deborah Hersman.

Dezbaterea privind oportunitatea de a interzice folosirea mobilului de catre soferi in SUA a inceput anul trecut, dupa ce un sofer de 19 ani a provocat un accident in lant pe o autostrada din Missouri. Din cercetarile ulterioare a reiesit ca tanarul primise si trimisese 11 mesaje in minutele premergatoare accidentului.

Un alt accident s-a petrecut cand soferul unui camion, care vorbea la telefon, a intrat intr-o autobuz, ucigand 11 oameni.

In SUA, doi din zece soferi au trimis SMS-uri sau email-uri in timp ce conduceau, se arata intr-un raport al Administratiei pentru Siguranta Autostrazilor. Intr-un sondaj efectuat pe aceasta tema, jumatate dintre soferii cu varste cuprinse intre 21 si 24 de ani au recunoscut ca au trimis mesaje in timp ce se aflau la volan.

Acelasi sondaj mai arata ca majoritatea soferilor nu considera aceasta practica drept una periculoasa cand o fac ei, ci doar cand o fac altii. (D.R.)

×