O declaraţie a Agenţiei americane de cooperare în domeniul apărării şi securităţii a precizat că a transmis certificarea necesară prin care notifică Congresul în urma aprobării Departamentului de Stat pentru această vânzare, care a fost solicitată de ambasada de facto a Taiwanului la Washington.
Modernizarea sistemului de apărare antiaeriană Patriot ar „contribui la îmbunătăţirea securităţii destinatarului şi ar ajuta la menţinerea stabilităţii politice, a echilibrului militar, economic şi a progresului în regiune”, a precizat agenţia în declaraţie, potrivit Reuters.
„Această vânzare propusă serveşte interesele naţionale, economice şi de securitate ale SUA prin sprijinirea eforturilor continue ale destinatarului de a-şi moderniza forţele armate şi de a menţine o capacitate defensivă credibilă”, a mai scris agenţia.
Principalii contractori ar urma să fie Raytheon Technologies şi Lockheed Martin. Ministerul taiwanez de Externe a declarat că a „salutat” această decizie.
„În faţa expansiunii militare continue a Chinei şi a acţiunilor provocatoare ale acesteia, ţara noastră îşi va menţine securitatea naţională cu o apărare solidă şi va continua să aprofundeze parteneriatul strâns de securitate dintre Taiwan şi Statele Unite”, a transmis Ministerul de Externe din Taiwan.
Ministerul taiwanez al Apărării a anunțat că decizia de a obţine rachete Patriot mai noi a fost luată în timpul unei întâlniri din 2019 cu oficiali americani din administraţia preşedintelui Donald Trump. Ministerul a declarat că se aşteaptă ca acordul să „intre în vigoare” în termen de o lună.
Insula guvernată democratic s-a plâns de misiunile repetate ale forţelor aeriene chineze în zona sa de apărare aeriană, parte a ceea ce Washingtonul consideră a fi un efort al Beijingului de a face presiuni asupra Taipei pentru a accepta suveranitatea sa.
Ambasadorul Chinei în Statele Unite a declarat luna trecută că cele două superputeri ar putea ajunge la un conflict militar dacă Washingtonul încurajează independenţa Taiwanului.
(sursa: Mediafax)