x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe SUA au preluat imobile rusești

SUA au preluat imobile rusești

04 Sep 2017   •   17:44

Autorităţile din Statele Unite au preluat, ieri, controlul asupra a trei imobile ce au aparţinut misiunii diplomatice a Rusiei, acţiune motivată de acuzaţiile aduse Moscovei în legătură cu presupusele ingerinţele în alegerile prezidenţiale americane din 2016, scrie Politico.com.

Înainte de preluarea formală a imobilelor, autorităţile americane au efectuat mai multe inspecţii, fapt care a provocat nemulţumirea Moscovei. Sâmbătă, un adjunct al Ambasadei SUA din Rusia a fost convocat la Ministerul de Externe din Moscova pentru a-i fi înmânată o notă de protest în privinţa inspecţiilor. „Aceste inspecţii au fost efectuate pentru a securiza şi proteja imobilele şi pentru a confirma că Guvernul rus a eliberat respectivele sedii”, se arată într-un comunicat al Departamentului de Stat al SUA. Autorităţile americane nu au oferit comentarii suplimentare, chiar dacă jurnaliştii din SUA au adresat întrebări legate pe implicarea serviciilor de informaţii în aceste inspecţii. Administraţia Trump a cerut Rusiei, joi după-amiază, să îşi închidă consulatul din San Francisco şi alte două anexe, ca reacţie la activităţi ruse „neautorizate”. Recentele dispute diplomatice dintre Rusia şi SUA marchează, probabil, cele mai mari tensiuni diplomatice în relaţia bilaterală de la sfârşitul Războiului Rece. Pe de altă parte, Ministerul rus de Externe a emis, ieri, un comunicat în care îşi exprimă nemulţumirea faţă de recentele acţiuni ale Statelor Unite, adăugând că decizia de a închide câteva imobile ce aparţineau misiunii diplomatice a Rusiei din SUA reprezintă un act de ostilitate, informează Reuters.

 

„Cerem autorităţilor americane să-şi schimbe poziţia şi să returneze imediat unităţile diplomatice către Rusia”, precizează MAE rus

×