SUA şi Coreea de Sud au decis să iniţieze manevre militare navale comune. Decizia preşedintelui american, Barack Obama şi a liderului sud-coreean, Lee Myung-Bak, a venit după bombardarea unei insule sud-coreene de către Coreea de Nord.
Barack Obama l-a asigurat pe omologul său sud-coreean că SUA sunt alături de Coreea de Sud, după bombardamentul de marţi. Cei doi lideri au fost de acord să "ridice nivelul de pregătire" şi să organizeze manevre militare comune, a confirmat Casa Albă.
„Manevrele militare din zilele următoare au ca scop continuarea cooperării strânse în materie de securitate între ţările noastre şi sublinierea forţei alianţei noastre şi angajamentului nostru pentru pace şi securitate în regiune", se arată în comunicatul preşedinţiei americane, citat de AFP.
La manaverele militare ce se vor desfăşura în Marea Galbenă va participa şi portavionul american George Washington. Portavionul, care are la bord 75 de avioane militare şi 6.000 de oameni, a părăsit baza navală americană Yokosuka, de la sud de Tokyo, cu destinaţia Coreea de Sud, arată Yahoo News, citat de antena3.ro.
Americanii au condamnat "cu fermitate" atacul nord-coreean de ieri, preocupări similare exprimând Japonia, China şi Uniunea Europeană.
"Statele Unite condamnă cu fermitate acest atac şi cer Coreei de Nord să înceteze acţiunile beligerante şi să respecte termenii acordului de armistiţiu", a declarat ieri purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei americane, Robert Gibbs.
Imagini din timpul bombardamentului de marţi:
Artileria nord-coreeană a deschis focul marţi după ce marina Coreei de Sud a început manevre într-o zonă disputată din Marea Galbenă. Zeci de obuze au lovit o insulă ai cărei locuitori au crezut că a reizbucnit războiul din anii '50. Armata sud-coreeană a ripostat la fel de hotărât.
Secretarul general al ONU, coreeanul Ban Ki Moon, avertizează că acest incident este unul dintre cele mai grave de la războiul dintre cele două Corei. Analiştii cred că regimul nord-coreean, în pragul unei schimbări de lider, încearcă să-şi consolideze poziţia înaintea reluării negocierilor pentru oprirea programului său nuclear.