Banii privati influenteaza politicile publice. Analistii economici ameri- cani cred ca alegerile prezidentiale si legislative din 2008 vor dobori recordul de cheltuieli stabilit in 2004 la patru miliarde de dolari.
Banii privati influenteaza politicile publice. Analistii economici americani cred ca alegerile prezidentiale si legislative din 2008 vor dobori recordul de cheltuieli stabilit in 2004 la patru miliarde de dolari. In ciuda faptului ca de peste 20 de ani exista proiecte care vorbesc despre limitarea fondurilor in timpul campaniei electorale din Statele Unite, acestea cresc constant, recordul in materie fiind pana acum atins de campania electorala din 2004, cand au fost cheltuiti aproximativ patru miliarde de dolari. Analistii afirma insa ca recordul din 2004 va fi depasit fara probleme in 2008. "Alegerile din 2008 vor fi cele mai scumpe din istoria Americii", crede Michael Toner, presedintele Comisiei Electorale Federale. "Orice politician care doreste sa candideze in 2008 la presedintie trebuie sa stranga pana la sfarsitul acestui an cel putin 100 de milioane de dolari, pentru a fi luat macar in serios", a declarat Toner. "E ca la poker, doar ca aici «intrarea» costa 100 de milioane de dolari", a mai spus, ironic, Toner. RECORDUL 2008. Analistii considera ca exista mai multi factori care vor duce la o lupta dramatica pentru bani. Principalul motiv este acela ca majoritatea candidatilor la presedintie sunt persoane extrem de cunoscute, carora le va fi foarte usor sa adune sume exorbitante de bani. Principalii candidati par a fi John McCain, Hillary Clinton, Rudolf Giuliani sau Barack Obama. Un alt motiv ar fi faptul ca ultimii ani au radicalizat intr-o masura foarte mare electoratul american, in paralel cu atragerea acestuia catre politica. Un alt motiv este faptul ca, practic, campania electorala pentru alegerile din 2008 va incepe in 2007. Pe de alta parte, frontul extins pe care se vor confrunta candidatii va face ca acestia sa nu poata acoperi fizic, atat cat ar fi necesar, fiecare coltisor al Americii, astfel ca va creste importanta clipurilor electorale. "Vom asista la o lupta pentru strangerea de fonduri fara precedent pana acum", atentioneaza Toner.Citește pe Antena3.ro
John McCain
|
Senatorul republican de Arizona are cele mai mari sanse de a castiga alegerile interne preliminare din Partidul Republican. McCain este unul dintre cei mai respectati politicieni americani. Spre deosebire de Bush, McCain a luptat in Vietnam, continuand traditia tatalul si a bunicului, care au fost amirali in marina americana. McCain se afla la al patrulea mandat in Senatul american. La 15 octombrie 2006 a format un comitet de sustinere pentru alegerile prezidentiale din 2008.
|
|
Cu toate ca se afla in opozitie din 2000, democratii nu au reusit pana acum sa stabileasca un candidat pentru presedintie. Patru democrati si-au exprimat dorinta de a candida la presedintie, mai precis Hillary Clinton, Barack Obama, Joe Biden si John Edwards. Dintre acestia insa cele mai mari sanse de a obtine nominalizarea o au primii doi. Obama este cel mai tanar senator, fiind si singurul de origine afro-americana si de religie musulmana din Congres. El a tinut discursul de deschidere la Congresul democratilor din 2004, discurs ce a avut efect enorm asupra popularitatii sale. Hillary Rodham Clinton este de asemenea un politician extrem de cunoscut, notoritatea sa fiind legata in primul rand de Bill Clinton, fostul presedinte american. In 2000, Hillary a devenit prima fosta "prima doamna" care a candidat pentru o functie publica si primul senator de New York de sex feminin.
|