x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe SUA: Ce l-au sfatuit avocatii pe presedintele Donald Trump

SUA: Ce l-au sfatuit avocatii pe presedintele Donald Trump

06 Feb 2018   •   10:42
SUA: Ce l-au sfatuit avocatii pe presedintele Donald Trump

Preşedintele american Donald Trump a fost sfatuit de avocati sa nu dea declaraţii procurorului special Robert Mueller, sustine cotidianul New York Times. Avocaţii sunt îngrijoraţi ca, având în vedere afirmaţiile false şi contradictorii din trecut, Trump să nu fie acuzat că i-a minţit pe anchetatori.

 

Liderul de la Casa Albă a declarat în ianuarie că este pregătit să depună mărturie sub jurământ în faţa lui Mueller, spunând presei că "abia aşteaptă" să fie audiat şi i-ar plăcea foarte mult ca aceasta să aibă loc cât mai curând posibil.

Dacă refuză să fie audiat de Mueller - care anchetează în legătură cu presupusa ingerinţă rusă în campania prezidenţială din 2016 -, Trump ar putea fi chemat să depună mărturie în faţa unui mare juriu, potrivit New York Times. Totuşi, în opinia avocaţilor de la Casa Albă, este posibil ca procurorul special să nu fie dispus să-l citeze pe preşedinte, întrucât acest lucru ar putea declanşa o îndelungată bătălie legală.

Ancheta condusă de Robert Mueller este una din cele patru care încearcă să stabilească dacă a existat o influenţă rusă în alegerea lui Trump. Alte trei anchete pe acelaşi subiect au fost lansate de comisii ale Congresului.

Tot luni, două surse care au dorit să li se păstreze anonimatul au indicat că fostul strateg al Casei Albe, Steve Bannon, nu va depune mărturie în faţa comisiei pentru informaţii a Camerei Reprezentanţilor în cadrul anchetei acesteia privind legăturile dintre campania lui Trump şi Moscova. La o audiere anterioară în aceeaşi comisie, la 16 ianuarie, Bannon a refuzat să răspundă la mare parte din întrebările parlamentarilor, invocând o 'prerogativă prezidenţială' din perioada de tranziţie - între alegeri şi învestitură -, apoi din timpul celor câteva luni petrecute în calitate de strateg-şef al Casei Albe, între ianuarie şi august 2017. Steve Bannon, care a fost considerat eminenţa cenuşie a campaniei lui Donald Trump şi apoi la începutul mandatului acestuia înainte de a cădea în dizgraţie, ar urma să fie audiat săptămâna viitoare şi de Robert Mueller.

Rusia a negat că s-ar fi amestecat în alegerile din SUA, iar Donald Trump a negat la rândul său că ar fi existat legături între asociaţi ai săi şi Rusia. AGERPRES

×