x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe SUA cer Chinei să nu limiteze libertatea jurnaliștilor la Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing

SUA cer Chinei să nu limiteze libertatea jurnaliștilor la Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing

05 Noi 2021   •   09:00
SUA cer Chinei să nu limiteze libertatea jurnaliștilor la Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing

Statele Unite au îndemnat joi China să nu limiteze accesul și circulația jurnaliștilor care vor relata despre Jocurile Olimpice de iarnă de anul viitor de la Beijing. Clubul Corespondenților Străini din China s-a declarat îngrijorat de lipsa de transparență din partea organizatorilor Jocurilor.

"Îi îndemnăm pe oficialii din Republica Populară Chineză să nu limiteze libertatea de mișcare și accesul jurnaliștilor și să se asigure că aceștia rămân în siguranță și că pot relata liber, inclusiv la Jocurile Olimpice și Paralimpice", a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, în cadrul unei conferințe de presă obișnuite, citat de Reuters.

Activiștii cer Washingtonului să impună un boicot sau să împiedice oficialii săi să participe la jocuri din cauza tratamentului aplicat de China uigurilor și altor minorități musulmane din nord-vestul țării, despre care Washingtonul a spus că reprezintă crime împotriva umanității și genocid.

Price a declarat că nu are o actualizare a poziției SUA privind participarea la jocuri. Oficialii americani au declarat în trecut că se vor consulta cu aliații pe această temă.

Toți participanții la jocuri vor fi supuși zilnic testelor COVID-19. Presa internațională va fi într-o "buclă închisă" care include trei grupuri de locații - unul în centrul Beijingului, unul la periferie, lângă Marele Zid, și unul la nord-vest de oraș, în provincia Hebei.

Încercările jurnaliștilor internaționali de a acoperi pregătirile au fost "împiedicate în mod continuu", încălcând regulile Comitetului Olimpic Internațional și promisiunile făcute de China, atunci când a candidat pentru organizarea jocurilor, a declarat marți Clubul Corespondenților Străini din China, într-un mesaj pe Twitter.

Organizatorii au refuzat sau au ignorat cererile de acces, a declarat clubul cu sediul la Beijing, care a împărtășit mărturiile unor membri care au declarat că au fost hărțuiți și abuzați pentru că au încercat să ofere o acoperire independentă a pregătirilor pentru Jocuri.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: jocuri olimpice beijing