x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe SUA cere regimului militar din Sudan să se retragă de la putere

SUA cere regimului militar din Sudan să se retragă de la putere

25 Oct 2021   •   21:00
SUA cere regimului militar din Sudan să se retragă de la putere

SUA a somat, luni, regimul militar care a preluat cu forţa puterea în Sudan să se retragă de la guvernare, exprimând preocupări grave în legătură cu lovitura de stat din Khartoum.

Ambasada SUA din Khartoum a condamnat vehement acţiunile care afectează "tranziţia spre democraţie". "Ambasada SUA are preocupări grave referitoare la informaţiile conform cărora forţele armate au lansat acţiuni împotriva Guvernului civil din Sudan şi condamnă acţiunile care subminează tranziţia democratică din Sudan", a transmis, prin Twitter, reprezentanţa diplomatică americană.

"Le cerem tuturor actorilor care perturbă tranziţia din Sudan să se retragă de la putere şi să permită Guvernului civil de tranziţie să continue activităţile de aplicare a obiectivelor revoluţiei", precizează Ambasada SUA.

Armata a preluat cu forţa puterea, luni, în Sudan, iar premierul interimar, Abdalla Hamdok, şi alţi membri ai Guvernului de tranziţie au fost plasaţi în arest la domiciliu, conform agenţiei Associated Press. Preluarea puterii de către armată riscă să blocheze tranziţia spre democraţie demarată după înlăturarea de la putere a preşedintelui autoritarist Omar al-Bashir în urmă cu doi ani.

Cel puţin 12 persoane care au participat la proteste faţă de lovitura de stat militară de la Khartoum au fost arestate luni.

Generalul Abdel-Fattah Burhan a confirmat preluarea puterii în Sudan, a decretat stare de urgenţă şi a anunţat că va instala un guvern tehnocrat care să conducă Sudanul până la organizarea alegerilor generale, programate în iulie 2023. "Forţele armate vor continua tranziţia democratică până la transferul puterii unui guvern civil, ales de cetăţeni", a afirmat generalul Abdel-Fattah Burhan.

Mediafax

×