x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe SUA, copleșite de masacrele din școli

SUA, copleșite de masacrele din școli

de Şerban Mihăilă    |    16 Feb 2018   •   16:20
SUA, copleșite de masacrele din școli

Obsedat de arme și exmatriculat din motive disciplinare, un adolescent de 19 ani a apărut cu o pușcă semiautomată în fostul său liceu din Florida, ucigând 17 persoane, înainte de a fi prins de poliție. Acesta este cel de-al 18-lea incident armat petrecut într-o instituţie de învăţământ din SUA de la începutul anului și cel de-al șaselea soldat cu morți și răniți în mai puțin de două luni.

 

Cunoscut de vecini și prieteni drept un tânăr „sărit de pe fix”, Nikolas Cruz ucidea din pasiune găini, veverițe, broaște și șopârle, pe care le dobora cu pușca sa semiautomată AR-15, cumpărată legal de la magazinul de arme. „Trăgea cu puşca pentru că îi dădea o senzaţie de beţie (…) și era un copil problemă”, a povestit un adolescent care-l cunoștea pe asasin, adăugând că acesta a amenințat că va ataca într-o bună zi cu armele de acasă. „Pe rețelele sociale, el publica texte „extrem de alarmante”, după cum s-a exprimat șeriful unui comitat din Florida, nedumerit de ce nimeni nu a semnalat până acum mesajele postate de Cruz, scrie BBC. „Cruz a avut probleme când a ameninţat elevii anul trecut şi cred că i s-a spus să părăsească acest campus”, a declarat, ieri, pentru cotidianul „Miami Herald”, și un fost profesor de matematică al asasinului. Potrivit profesorului, conducerea liceului a avertizat ca elevul să nu fie acceptat în campus dacă apare cu vreun rucsac, tocmai din cauza acestor ameninţări. Deși conducerea liceului Marjory Stoneman Douglas High School, unde Cruz a comis masacrul, nu a oferit detalii despre motivele exmatriculării tânărului, un fost coleg a spus că el a fost suspendat, după ce ar fi provocat un scandal imens atunci când fosta lui iubită și-a găsit pe altcineva. Un alt elev, intervievat de canalul local WJXT, a afirmat că trecerea lui Cruz la acţiune era previzibilă.  „Sincer să fiu, multă lume spunea că el va fi cel care va stropi liceul cu sânge!”, a spus elevul. Mai mult, la scurt timp după comiterea masacrului de miercuri seară, de la sfârșitul orelor de clasă, s-a aflat că Nikolas Cruz a urmat și un curs de pregătire militară.

Un atac pe săptămână

Cazul tânărului dezechilibrat mintal, care și-a procurat arma legal și a amenințat în mai multe rânduri cu o baie de sânge înaintea comiterii masacrului propriu-zis, a declanșat o reacție de furie fără precedent în rândul americanilor, revoltați că SUA rămân singura putere a lumii care nu poate opri atacurile din școli, scrie presa de peste Ocean. Atacul din Florida este deja al 18-lea atac armat de la începutul anului 2018 şi nu suntem decât la jumătate lui februarie. Mai mult, este cel de-al 291-lea atac într-o școală de la începutul lui 2013, adică aproape unul pe săptămână, remarcă, la unison, organizațiile care luptă împotriva proliferării armelor de foc. Acestea cer vehement înăsprirea legislației asupra armelor individuale, însă controlul republican asupra Congresului anihilează din start inițiativa. Atacul din Florida a relansat și dezbaterile în privința oportunității dotării școlilor cu porți de securitate și a înarmării profesorilor în timpul orelor de clasă.

 

Atacurile cu arme de foc în instituţii şcolare sunt adesea şi cele mai sângeroase, afirmă FBI. Atacatorii sunt, de obicei, chiar elevii instituțiilor.

×
Subiecte în articol: atac florida