x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe SUA dau asigurări că rămân ''cel mai mare aliat'' al Europei

SUA dau asigurări că rămân ''cel mai mare aliat'' al Europei

18 Feb 2017   •   15:00
SUA dau asigurări că rămân ''cel mai mare aliat'' al Europei

Vicepreşedintele american Mike Pence, aflat în misiune din partea preşedintelui Donald Trump, a dat asigurări sâmbătă că Statele Unite ale Americii (SUA) rămân ''cel mai mare aliat'' al Europei, un angajament ''de neclintit'' destinat să-i liniştească pe europenii dezorientaţi de către noul locatar de la Casa Albă, relatează agenţiile internaţionale de presă.

''Preşedintele mi-a cerut să fiu aici astăzi (...), pentru a transmite mesajul că Statele Unite susţin în mod ferm NATO şi că vom fi de neclintit în angajamentul nostru faţă de Alianţa atlantică'', a declarat Pence la Conferinţa pentru securitate de la Munchen.

Discursul său vine să încheie o săptămână de eforturi diplomatice americane pentru a linişti Europa. Ministrul american al apărării Jim Mattis a venit cu acest mesaj la NATO, în Bruxelles, la fel şi secretarul de stat Rex Tillerson la Bonn, la o reuniune a G-20.

''Vom fi întotdeauna cel mai mare aliat al vostru'', a spus Pence, reamintind valorile comune - ''democraţie, justiţie, stat de drept'' - pe care le împărtăşesc SUA şi partenerii lor europeni.

Într-o reacţie pe Twitter, ministrul francez de externe Jean-Marc Ayrault şi-a exprimat însă regretul că vicepreşedintele Pence nu a spus ''nici un cuvânt' despre Uniunea Europeană, un subiect despre care se aştepta să se audă, deoarece Donald Trump a lăudat în trecut Brexit-ul şi părea, notează AFP, că doreşte o destrămare a blocului comunitar.

În discursul său, Pence a reiterat în mod ferm cererile americane privind o angajare financiară mai importantă din partea partenerilor SUA din cadrul NATO, dar fără să ameninţe totuşi cu reducerea angajării americane.

''Apărarea europeană necesită angajamentul nostru la fel ca şi al vostru (...) şi promisiunea de a împărţi povara nu a fost îndeplinită de mult timp'', a declarat Pence, adăugând: ''Preşedintele Trump aşteaptă din partea aliaţilor săi să-şi ţină cuvântul. A sosit timpul de a face mai mult'' în materie de cheltuieli militare.

Referitor la Rusia, Mike Pence a recomandat fermitate faţă de Rusia, după ce Donald Trump i-a destabilizat pe partenerii săi exprimându-şi dorinţa de apropiere cu Moscova. Washingtonul a temperat apoi aceste veleităţi în contextul demisiei consilierului pentru securitate naţională Michel Flynn, acuzat că a minţit referitor la legăturile sale cu Moscova.

De altfel, senatorul american John McCain a admis vineri că Trump ''se contrazice uneori'' şi că trebuie să se acorde atenţie mai degrabă la ''ce face preşedintele, decât la ce zice''.

Pence a afirmat că Moscova trebuie să respecte acordurile de pace de la Minsk şi să procedeze la o detensionare a situaţiei din estul Ucrainei. ''Statele Unite vor continua să ţină Rusia responsabilă, chiar dacă noi căutăm un nou teren comun. Preşedintele Trump crede că se poate găsi'', a spus Pence, potrivit Reuters.

Cancelarul german, Angela Merkel, care a ţinut un discurs înainte de Mike Pence, a lansat la rândul său un apel la multilateralism pentru a face faţă unor provocări imense, precum jihadismul sau criza migraţiei.

''Într-o lume în care ne confruntăm cu provocări incredibile, (...) să continuăm să acţionăm împreună sau să ne întoarcem la rolurile noastre individuale. Vă chem să procedăm în aşa fel ca împreună să facem o lume mai bună'', a spus dna Merkel.

Potrivit cancelarului german, europenii ''au nevoie de puterea SUA'' faţă de ''terorismul islamist'' şi consideră legitim ca Washingtonul să-i ceară Europei să depună mai multe eforturi financiare.

În privinţa Rusiei, Angela Merkel a pledat pentru fermitate, deoarece Moscova a pus în cauză stabilitatea europeană afectând ''integritatea teritorială'' a Ucrainei. Dar cancelarul german face apel la o cooperare sporită pentru a lupta împotriva terorismului.

Potrivit DPA, la reuniunea de la Munchen vor lua cuvântul şi alţi lideri, precum Serghei Lavrov, secretarul general al ONU Antonio Guterres şi secretarul general al NATO Jens Stoltenberg.

Sursa - AGERPRES

×