x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe SUA: Democraţii din Camera Reprezentanţilor au introdus o rezoluţie pentru blocarea stării de urgenţă declarate de Trump

SUA: Democraţii din Camera Reprezentanţilor au introdus o rezoluţie pentru blocarea stării de urgenţă declarate de Trump

22 Feb 2019   •   19:35
SUA: Democraţii din Camera Reprezentanţilor au introdus o rezoluţie pentru blocarea stării de urgenţă declarate de Trump
Sursa foto: Photographer: Joshua Nathanson

Camera Reprezentanţilor din Congresul american îşi va exprima marţi votul asupra unei rezoluţii care urmăreşte să anuleze decizia preşedintelui Donald Trump de a declara stare de urgenţă pentru a putea construi zidul de la graniţa cu Mexicul, a anunţat vineri preşedinta Camerei Reprezentanţilor, democrata Nancy Pelosi, relatează Reuters şi DPA.

Democraţii din Camera Reprezentanţilor au introdus vineri rezoluţia, făcând astfel primul pas în contestarea dorinţei preşedintelui republican de a lua bani alocaţi de Congres pentru alte activităţi şi de a-i folosi pentru a finanţa construcţia zidului.

Nancy Pelosi este încrezătoare că rezoluţia va trece de Camera Reprezentanţilor, care este controlată de democraţi. Rezoluţia va ajunge apoi în Senatul dominat de republicani, unde viitorul aceste măsuri este mai puţin clar. Ea şi-a exprimat totuşi speranţa că rezoluţia va avea parte de sprijin şi din partea republicanilor.

Un număr de 226 de membri ai Camerei Reprezentanţilor, dintr-un total 435, s-au alăturat iniţiatorului, democratul Joaquin Castro din Texas, în susţinerea rezoluţiei. Însă numai unul dintre susţinători este republican.

Joaquin Castro a spus că declaraţia lui Trump privind starea de urgenţă "este o acaparare neconstituţională a puterii" şi o încercare de a submina atât puterea judiciară, cât şi puterea legislativă.

"Este o acaparare istorică a puterii, aşa că este nevoie de o unitate istorică", a spus Joaquin Castro, într-o conferinţă de presă telefonică.

Trump a deschis calea unei posibile dispute constituţionale când a declarat stare de urgenţă săptămâna trecută, spunând că este necesară deoarece situaţia de la graniţa dintre SUA şi Mexic necesită construirea zidului.

Trump a luat o astfel de decizie după ce Congresul a refuzat să îi accepte solicitarea de alocare a 5,7 miliarde de dolari în acest an pentru a ajuta la construcţia zidului.

Liderul democraţilor din Senat, Chuck Schumer, intenţionează la rândul său să introducă o astfel de rezoluţie. O astfel de iniţiativă nu are nevoie decât de o majoritate simplă în ambele camere ale Congresului. Pentru a trece de Senat, va necesita cel puţin patru voturi din partea republicanilor, asta dacă toţi democraţii şi cei doi independenţi vor susţine măsura.

Dacă ambele camere vor adopta rezoluţia, aceasta va ajunge la Trump, care cel mai probabil o va respinge prin veto. Pentru a depăşi acest veto al preşedintelui, rezoluţia va avea apoi nevoie de voturile a două treimi dintre membrii atât ai Camerei Reprezentanţilor, cât şi ai Senatului.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: trump camera repreze statele unite