x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe SUA: Departamentul pentru Energie nu va furniza Congresului documentele solicitate în ancheta privind Ucraina

SUA: Departamentul pentru Energie nu va furniza Congresului documentele solicitate în ancheta privind Ucraina

19 Oct 2019   •   22:30
SUA: Departamentul pentru Energie nu va furniza Congresului documentele solicitate în ancheta privind Ucraina

Ministrul american al Energiei, Rick Perry, nu va preda documente referitoare la rolul său în afacerea Ucraina, solicitate de congresmenii democraţi ca parte a anchetei de punere sub acuzare a preşedintelui Donald Trump, conform informaţiilor apărute în mass-media americană, transmite Reuters.

Pe 10 octombrie, trei comisii din Camera Reprezentanţilor l-au citat pe Perry în legătură cu orice tip de implicare ar fi putut avea în a-l susţine pe preşedintele Trump să facă presiuni asupra omologului ucrainean Volodimir Zelenski pentru ca acesta să îl investigheze pe rivalul politic şi fostul vicepreşedinte democrat Joe Biden şi pe fiul acestuia.

Într-o scrisoare adresată celor trei comisii, Melissa Burnison, asistentă a secretarului adjunct pentru Energie, susţine că ancheta de punere sub acuzare nu a fost autorizată în mod corespunzător. O copie a scrisorii sale a fost publicată online în mai multe publicaţii din SUA.

„Chiar dacă ancheta a fost autorizată în mod valabil, o mare parte din informaţiile solicitate în citaţie pare a consta în comunicări confidenţiale ale puterii executive, care sunt potenţial protejate de privilegiul executiv”, se afirmă în scrisoare.

„Cu toate acestea, Departamentul îşi menţine angajamentul de a colabora cu Congresul pe probleme de importanţă comună, gestionate în conformitate cu autorizaţii şi proceduri corespunzătoare”, se arată în continuare.

Acest răspuns urmează linia poziţiei comunicate de Casa Albă, care a declarat că va refuza să coopereze cu o ancheta de punere sub acuzare „nelegitimă şi neconstituţională”.

Perry, care şi-a prezentat joi demisia, a declarat într-un interviu acordat vineri canalului Fox News că i-a cerut preşedintelui Trump să îl sune pe Zelenski pentru a discuta despre combaterea corupţiei şi despre modul în care gazele naturale lichefiate din SUA ar putea contribui la reducerea dependenţei Ucrainei de importul de gaze din Rusia. El a afirmat că nu a vorbit niciodată despre Biden în nicio conversaţie cu Zelenski sau cu Casa Albă.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: donald trump