x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe SUA: După majorarea plafonului de îndatorare, datoria publică a depăşit PIB-ul naţional

SUA: După majorarea plafonului de îndatorare, datoria publică a depăşit PIB-ul naţional

04 Aug 2011   •   07:33
SUA: După majorarea plafonului de îndatorare, datoria publică a depăşit PIB-ul naţional

Datoria publica a Statelor Unite a crescut miercuri cu 238 miliarde dolari, pana la 14.580 miliarde dolari, depasind astfel PIB-ul inregistrat in 2010 de SUA, de 14.520 miliarde dolari. Ultima data cand datoria publica a SUA a depasit PIB-ul national a fost in 1947, chiar dupa al Doilea Razboi Mondial.

Lipsa unui acord in Congres pentru majorarea plafonului de indatorare, cifrata la 14.290 miliarde dolari, a generat o acuta criza politica, care ameninta SUA cu incetarea de plati, problema solutionata printr-un pact bipartit de ultim moment, informeaza agentia EFE, citata de Agerpres.

Acordul, ratificat marti de presedintele Barack Obama, in aceeasi zi in care Tezaurul a anuntat ca va ramane fara fonduri pentru a-si indeplini obligatii, prevede o crestere a plafonului de indatorare in doua faze.

Prima, imediata, prevede majorarea acestuia la 917 miliarde dolari, pana la finele lui 2011. Ulterior, un grup de parlamentari, format din membri ai partidului republican si democrat va propune, in decembrie 2011, o a doua crestere, la 1.200 - 1.500 miliarde dolari, care va permite Guvernului federal sa functioneze pana in 2013.

Administratia Obama este implicata intr-o batalie pentru controlul conturilor fiscale ale SUA si reducerea deficitului bugetar, care alimenteaza escaladarea datoriei publice.

×