x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe SUA forțează Londra să renunțe la „Huawei”

SUA forțează Londra să renunțe la „Huawei”

de Şerban Mihăilă    |    15 Ian 2020   •   08:54
SUA forțează Londra să renunțe la „Huawei”

Înaintea întâlnirii cu o delegație americană, trimisă de însuși Donald Trump, guvernul de la Londra părea decis să colaboreze cu „Huawei”, gigantul chinez în domeniul telecomunicațiilor, pentru implementarea rețelelor 5G pe teritoriul britanic. Amenințările voalate ale Casei Albe față de o astfel de colaborare, precum și dorința Regatului Unit de a încheia rapid un acord comercial preferențial cu Statele Unite după Brexit ar putea determina însă executivul britanic să se răzgândească în ultima clipă.

 

Utilizarea tehnologiei „Huawei” în implementarea rețelelor 5G în Marea Britanie ar pune în pericol transmiterea transatlantică de informații, le-au spus membrii unei delegații americane miniștrilor din Cabinetul lui Boris Johnson, avertizând că implicarea companiei chineze în acest proiect ar echivala cu „o nebunie”. Delegația, condusă chiar de adjunctul consilierului pentru securitate al președintelui Trump, Matt Pottinger, a prezentat oficialităților de la Londra ceea ce a descris a fi „un dosar incendiar”, conținând noi dovezi asupra riscurilor de securitate pe care le-ar implica o eventuală utilizare a tehnologiei „Huawei” în viitoarele rețele de telefonie, dezvăluie publicația „The Guardian”. Într-un asemenea scenariu, deși tradiționalul schimb de informații între SUA și Regatul Unit, doi aliați foarte apropiați, nu ar fi compromis imediat, Congresul american va cere o reevaluare a relațiilor bilaterale în acest domeniu, în viitoarea legislație, au amenințat trimișii speciali ai Casei Albe. „Congresul a fost extrem de clar în privința faptului că va dori o evaluare a modului în care schimbăm între noi informațiile”, a declarat unul dintre membrii delegației americane, citat de publicația britanică. Un alt membru a afirmat că șeful Casei Albe speră ca între SUA și Marea Britanie să nu apară vreun dezacord în această privință, avertizând că „Donald Trump urmărește cu mare atenție” derularea evenimentelor. Conform aceleiași surse, trimișii lui Trump au mai precizat că spionii chinezi din Armata Populară de Eliberare lucrează, simultan, pentru „Huawei”, iar compania din China „a jucat un rol” important în spriinirea „taberelor de reeducare” a minorității musulmane uigure.

 

Derută în Cabinetul britanic

Intervenția delegației de la Washington dă acum bătăi de cap premierului britanic, Boris Johnson, care ar fi trebuit să ia în cel mai scurt timp o decizie în privința „Huawei”, după ce șeful serviciului de informații MI5, Andrew Parker, îi precizase în repetate rânduri că guvernul de la Londra poate colabora cu compania chineză, fără a-și compromite legăturile cu structurile americane de informații. De altfel, declarațiile publice ale lui Parker au sugerat că Marea Britanie este gata să-și dea acordul pentru o colaborare cu chinezii în privința rețelelor 5G. O decizie finală a lui Johnson asupra viitorului „Huawei” în Regatul Unit este considerată un semnal crucial pentru a vedea cât de mult este Londra dispusă să se apropie de Washington, în perspectiva obținerii unui acord comercial preferențial cu SUA, imediat după Brexit. În contextul războiului său comercial cu China, Casa Albă exercită presiuni intense asupra țărilor europene pentru a exclude orice colaborare a acestora cu „Huawei”, invocând „legăturile directe” dintre gigantul telecomunicațiilor și serviciile de spionaj ale Beiingului. Kitul 5G al chinezilor este însă unanim recunoscut de către companiile de telefonie din Marea Britanie ca fiind mult mai ieftin și mai avansat din punct de vedere tehnic decât cel al rivalilor lor și unii comentatori economici consideră că administrația Trump dorește să slăbească poziția Chinei în această cursă, din rațiuni economice. Deocamdată, Boris Johnson i-a îndemnat ieri pe criticii companiei „Huawei” să propună alternative la colaborarea cu acest producător de echipamente de telecomunicaţii, care, în tehnologia 5G, are un avans faţă de concurenţii săi. Întrebat despre acest subiect ieri, la emisiunea „BBC Breakfast”, Johnson a spus că „britanicii merită să aibă acces la cea mai bună tehnologie posibilă”, amintind că guvernul său doreşte să pună accentul pe modernizarea infrastructurilor şi mai ales pe accesul la internetul în bandă largă pentru toată populaţia. Johnson a precizat însă că nu doreşte „instalarea unor infrastructuri care afectează securitatea noastră naţională sau capacitatea noastră de a coopera cu partenerii din reţeaua de informaţii „Cinci Ochi” („Five Eyes”), din care fac parte SUA, Marea Britanie, Canada, Australia şi Noua Zeelandă.

 

Războiul Rece al tehnologiei

Confruntarea comercială devastatoare dintre China și Statele Unite a degenerat într-un Război Rece al tehnologiei. După ce, cu câteva luni în urmă, președintele Donald Trump le-a impus companiilor americane să nu mai facă afaceri cu „Huawei”, liderul de la Beijing, Xi Jinping, a ordonat ca toate agențiile guvernamentale și instituțiile publice să elimine programele și echipamentele informatice străine în următorii trei ani. În august 2018, Trump semna un act legislativ, care interzicea guvernului american să utilizeze echipamente de la „Huawei”, din rațiuni de securitate națională. În luna mai, anul trecut, administrația Trump a interzis companiilor americane să vândă tehnologie de vârf gigantului „Huawei”, din cauza suspiciunilor de spionaj în favoarea Beijingului. Experții consideră că această decizie amenință supraviețuirea „Huawei”, care depinde în mare măsură de cipurile americane în producerea telefoanelor sale. Între timp, o serie de companii, între care „Google”, „Intel” și „Qualcomm” s-au distanțat de „Huawei”, înghețându-și cooperarea cu chinezii. Excluzând China de la „know-how”-ul occidental, administrația de la Washington a transmis un mesaj extrem de clar și anume că adevărata miză a confruntării dintre cele două superputeri este cine va deține supremația tehnologică în următoarele două decenii. În replică, în decembrie 2019, Xi Jinping, a decis ca toate agențiile guvernamentale și instituțiile publice să elimine programele și echipamentele informatice străine în următorii trei ani. Directiva conducerii chineze este o lovitură dură pentru companii multinaționale americane precum „HP”, „Dell” și „Microsoft”. Companiile de tehnologie din SUA realizează în China venituri de aproximativ 150 de miliarde de dolari, beneficiind de o piață de desfacere uriașă.

Guvernul continuă să reflecteze asupra poziției sale cu privire la furnizorii de mare risc și va lua o decizie la momentul potrivit.”

Purtător de cuvânt al executivului britanic

×