Administrația Trump urma să impună ieri noi restricții acordării vizelor de intrare în Statele Unite, în încercarea de a pune capăt „turismului pentru naștere”, devenit o adevărată industrie în ultimii ani. Prin acest tertip, numeroase femei din lumea întreagă călătoresc în SUA, astfel încât copiii pe care îi nasc acolo să poată obține mult râvnitul pașaport american.
Persoanele care solicită viză de intrare în Statele Unite la birourile consulare pentru a naște pe teritoriul american vor fi tratate de acum înainte la fel ca restul străinilor care vin în SUA pentru tratament medical, anunță AP, citând surse din Departamentul de Stat. Altfel spus, femeile gravide vor trebui să demonstreze, la rândul lor, că intră în SUA pentru a beneficia de tratament medical și, mai ales, că dispun de suma necesară acoperirii integrale a cheltuielilor legate de acesta. Departamentul de Stat urma să facă publice noile reglementări încă de ieri, acestea intrând astfel în vigoare începând de astăzi, a informat AP, care a citat, sub protecția anonimatului, două oficialități americane de rang înalt. Cetățenele străine gravide nu au interdicție să pătrundă în SUA și nici să nască pe teritoriul american. Autoritățile responsabile cu imigrația pot interzice însă accesul în țară al persoanelor care mint în legătură cu scopul călătoriei lor, precum și al celor ce sosesc în SUA pentru o anumită procedură medicală, cum ar fi nașterea, dar nu pot să demonstreze că dispun de fonduri suficiente pentru a achita costurile respective. În aceste cazuri, companiile aeriene sunt obligate să-i ducă înapoi pe pasagerii cărora le este refuzat accesul în SUA, măsură adoptată pentru a determina liniile de zbor să efectueze verificări amănunțite pentru a fi sigure că pasagerii lor îndeplinesc condițiile impuse de autoritățile americane pentru intrarea în țară. Mai mult, în ultimul timp, au existat o serie de cazuri în care autoritățile au arestat operatori ai agențiilor ce promovau „turismul pentru naștere”, acuzându-i de „fraudarea vizelor” sau de „evaziune fiscală”. „Turismul pentru naștere” este o afacere extrem de profitabilă, atât în SUA, cât și în străinătate. Companiile americane își fac publicitate și încasează până la 80.000 de dolari pentru a facilita această practică, oferind cazare la hotel și îngrijire medicală.
Practică alarmantă
Numeroase femei vin din Rusia și China pentru a naște în SUA. Autoritățile americane au început să nu mai tolereze aceste practici, încă dinaintea instalării președintelui Donald Trump la Casa Albă. După ce Trump a preluat șefia administrației de la Washington, SUA au restricționat cu duritate toate formele de imigrație, iar președintele a rămas preocupat, în mod special, de chestiunea dreptului prin naștere la cetățenie, în condițiile în care, oricine se naște în SUA devine automat cetățean american, conform Constituției. Președintele a numit acest drept „ridicol” și a amenințat, încă din 2018, că va pune capăt „turismului pentru naștere”. Consilierii săi l-au avertizat însă că aceasta nu este o sarcină ușoară. Reglementarea acordării vizelor turistice pentru femeile gravide pare o modalitate prin care Trump ar putea să-și atingă obiectivul. Aceasta ridică însă o serie de întrebări asupra manierei prin care autoritățile vamale și consulare vor putea stabili, printr-o simplă evaluare vizuală, dacă femeile sunt gravide sau nu. Deocamdată, în timpul interviurilor pentru viză, autoritățile consulare nu au dreptul să întrebe dacă o solicitantă este gravidă sau dacă intenționează să devină. Cu toate acestea, conform noilor prevederi, autoritățile consulare ar trebui să stabilească dacă obiectivul prioritar al vizitei în SUA este nașterea.
„În 2012, circa 36.000 de cetățene străine au născut în SUA, după care au părăsit teritoriul american”.
Centrul pentru Studii asupra Imigrației