x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe SUA îndeamnă Rusia să oprească atacurile în apropierea centralelor nucleare. Moscova acuză Ucraina

SUA îndeamnă Rusia să oprească atacurile în apropierea centralelor nucleare. Moscova acuză Ucraina

08 Aug 2022   •   20:55
SUA îndeamnă Rusia să oprească atacurile în apropierea centralelor nucleare. Moscova acuză Ucraina
Sursa foto: Heprta

Administraţia Joseph Biden a cerut, luni, Rusiei să oprească activităţile militare în jurul centralelor nucleare din Ucraina, în condiţiile în care Rusia şi Ucraina se acuză reciproc de acţiuni riscante în apropierea instalaţiilor atomice.

"Continuăm să cerem Rusiei să înceteze toate operaţiunile militare în incinta şi în jurul centralelor nucleare ucrainene şi să ofere controlul acestora Ucrainei. Confruntările militare în jurul unei centrale nucleare sunt periculoase. Din fericire, nu avem indicaţii despre vreo creştere anormală a nivelului de radioactivitate", a declarat luni după-amiază Karine Jean-Pierre, purtătoarea de cuvânt a Preşedinţiei SUA.

Însă Rusia şi Ucraina se acuză reciproc de câteva zile de efectuarea unor bombardamente în apropierea Centralei nucleare Zaporojie, situată în sud-estul Ucrainei şi ocupată din martie de armata rusă.

Rusia susţine că armata ucraineană a atacat în cursul nopţii de sâmbătă spre duminică o linie de înaltă tensiune din apropierea Centralei nucleare Zaporojie. Aceste bombardamente ale forţelor militare ucrainene "au un potenţial extrem de periculos şi pot avea consecinţe catastrofale pentru o zonă vastă, inclusiv pentru teritoriul european", a declarat luni Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, citat de cotidianul Le Monde. Ministerul de Externe de la Moscova a acuzat Kievul că "încearcă să ia ostatică întreaga Europă", conform agenţiei Reuters.

Atacurile asupra instalaţiilor Centralei nucleare Zaporojie nu pot fi verificate în mod independent. Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) consideră "din ce în ce mai alarmante" informaţiile despre situaţia de la Centrala atomoelectrică Zaporojie.

(sursa: Mediafax)

×