x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe SUA instituie noi sancţiuni împotriva Iranului

SUA instituie noi sancţiuni împotriva Iranului

01 Noi 2019   •   19:30
SUA instituie noi sancţiuni împotriva Iranului

SUA au anunţat joi o întărire a sancţiunilor împotriva Iranului, vizând sectorul construcţiilor, despre care Washingtonul susţine că este controlat de Gardienii Revoluţiei, armata ideologică a Republicii Islamice Iran, relatează AFP.

Şeful diplomaţiei americane, Mike Pompeo (foto), „continuă restricţiile la adresa programului nuclear al regimului iranian”, a declarat într-un comunicat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat american, Morgan Ortagus.

Două serii de decizii care antrenează sancţiuni au fost anunţate: „una care identifică sectorul construcţiilor iranian ca fiind controlat direct sau indirect de Gardienii Revoluţiei islamice” şi o alta privind materiale considerate strategice pentru „programele nuclear, balistic sau militar” al Teheranului.

Prin aceste decizii, SUA vor avea posibilitatea „de a împiedica Iranul să achiziţioneze materiale strategice pentru Gardienii Revoluţiei, sectorul său de construcţii şi programele sale de proliferare”, se mai menţionează în comunicat.

Obiectivul declarat al măsurilor este de a întârzia sau de a „complica” presupusa dorinţă a Iranului de a se reînarma sau de-şi consolida din nou sectorul nuclear.

Washingtonul s-a retras unilateral, în 2018, din acordul internaţional care limita programul nuclear iranian şi a reintrodus măsuri coercitive dure împotriva economiei iraniene.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: sanctiuni iran sua mike pompeo