x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe SUA îşi păstrează angajamentul faţă de proiectul de apărare antirachetă de la Deveselu

SUA îşi păstrează angajamentul faţă de proiectul de apărare antirachetă de la Deveselu

03 Dec 2013   •   16:02
SUA îşi păstrează angajamentul faţă de proiectul de apărare antirachetă de la Deveselu

Ambasada SUA a răspuns săptămâna aceasta la întrebările unui jurnalist francez referitoare la angajamentul lor faţă de sistemul de apărare antirachetă din România, semnificaţia sistemului Aegis Ashore ce se construieşte acum la Deveselu pentru NATO şi comentariul ministrului rus al Afacerilor Externe Serghei Lavrov că evoluţiile diplomatice din negocierile cu Iranul influenţează nevoia existenţei unui sistem de apărare antirachetă în Europa şi România.


1.    Sistemul antirachetă se află sub comandă SUA sau NATO? Cine plăteşte pentru el?

Abordarea Europeană Adaptivă în Etape (EPAA) este contribuţia naţională voluntară a SUA la capacitatea de apărare împotriva rachetelor balistice a NATO. Chiar şi acum, radarul de apărare antirachetă din Turcia, ce constituie parte a EPAA, se află sub controlul operaţional al NATO. Controlul operaţional al amplasamentului sistemului Aegis Ashore din România va fi transferat NATO la momentul oportun.

Respectivele obligaţii financiare sunt discutate în Acordul dintre Statele Unite ale Americii şi România privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice. Conform acordului, Guvernul SUA va acoperi costurile de construcţie a amplasamentului şi de operare şi întreţinere a sistemului de apărare antirachetă.

2.    De ce au decis SUA să construiască această bază împreună cu România?

Între Statele Unite ale Americii şi România există un parteneriat strategic puternic şi durabil, bazat pe valori şi principii comune. Analiza Departamentului Apărării al SUA arată că România este bine poziţionată geografic pentru a se putea răspunde eficient la potenţialele ameninţări.

3.    Ruşii susţin că scutul de apărare antirachetă ameninţă rachetele sale strategice şi afectează echilibrul de putere. Care este răspunsul SUA?

Sistemul Aegis Ashore este defensiv prin natura sa şi nu constituie o ameninţare la adresa Rusiei. Cooperarea cu Rusia este importantă pentru stabilitatea regională şi securitatea globală. Vom continua să colaborăm cu Rusia în domenii de interes comun şi vom încuraja cooperarea lor într-o gamă largă de aspecte, inclusiv apărarea antirachetă.

4.    După încheierea acordului nuclear între Iran şi comunitatea internaţională (şi SUA), ministrul rus al Afacerilor Externe Serghei Lavrov a declarat că scutul de apărare antirachetă nu mai este necesar, dat fiind faptul că SUA au menţionat că Iranul este principala ameninţare cu rachete. Care este punctul dumneavoastră de vedere?

Deşi grupul P5+1 (cele cinci ţări membre permanente ale Consiliului de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite plus Germania) şi Iranul au ajuns la un acord iniţial cu privire la programul nuclear al Iranului, mai sunt multe lucruri de făcut pe măsură ce negociem configuraţia unei soluţii ample în următoarele şase luni. Punctul nostru de vedere cu privire la importanţa apărării antirachetă în Europa şi angajamentul faţă de EPAA, în calitatea de contribuţie a SUA la sistemul NATO de apărare antirachetă, rămân neschimbate.

×