x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe SUA marchează astăzi 70 de ani de la atacul japonez asupra Pearl Harbor

SUA marchează astăzi 70 de ani de la atacul japonez asupra Pearl Harbor

07 Dec 2011   •   07:22
SUA marchează astăzi 70 de ani de la atacul japonez asupra Pearl Harbor

Astazi se implinesc 70 de ani de cand bombardierele japoneze au lansat un devastator atac-surpriza asupra flotei americane stationate in Pearl Harbor, Hawaii. Acesta avea sa devina unul dintre cele mai tragice atacuri pe pamant american, in urma caruia peste 2.000 de soldati americani au pierit, alte mii au fost raniti, iar opt dintre cele mai puternice nave de lupta americane au fost distruse. Aviatia americana a pierdut si ea peste 160 de aparate de zbor, multe dintre acestea fiind distruse la sol. Douazeci si patru de ore mai tarziu, Statele Unite intrau oficial in cel de-al Doilea Razboi Mondial.

Dupa toate aparentele, atacul de la Pearl Harbor era o victorie tactica coplesitoare pentru japonezi si o lovitura puternica pentru americani. Insa, documente secrete recent declasificate dezvaluie faptul ca atacul a fost, in realitate, o gafa uriasa, care a pus capat, in cele din urma, dorintei Japoniei de a domina in zona Pacificului.

Tosh Minohara, agent al serviciului secret japonez si expert in diplomatie, a descoperit o serie de erori ale armatei japoneze si sustine ca, daca Japonia si-ar fi limitat tintele la teritoriile din China si Asia de Est, probabil SUA nu s-ar fi implicat niciodata in razboiul impotriva sa. Minohara explica totodata mentalitatea din cadrul aparatului militar japonez, dezvaluind rationamentul defectuos care a culminat cu cea mai marea eroare tactica, atacul de la Pearl Harbor.

×