x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe SUA mobilizeaza NATO pentru Olimpiada

SUA mobilizeaza NATO pentru Olimpiada

03 Apr 2004   •   00:00

Securitatea Jocurilor Olimpice din acest an a devenit, pentru Pentagon, prioritate militara, pentru care americanii au si luat legatura cu aliatii din NATO.

Statele Unite pregatesc o mobilizare militara fara precedent pentru a se asigura ca nici urma de terorist nu va pune in pericol Jocurile Olimpice de la Atena. Administratia Bush lucreaza indeaproape cu aliatii sai din Organizatia Tratatului Nord-Atlantic (NATO), punand la punct toate detaliile unui sistem de securitate de netrecut.

AVIOANE SI NAVE. Aliatii vor sa fie siguri ca organizatorilor greci nu le va lipsi nimic, de la efective militare si de politie pana la radare aeriene ultraperformante sau vase care sa asigure paza coastelor maritime. „Sunt multe masuri de luat pentru a garanta securitatea unui eveniment de o asemenea amploare si stiu ca Guvernul elen se straduieste. E vorba insa de o mare provocare din punct de vedere militar, al informatiilor secrete si al mobilizarii politienesti. Parerea mea este ca au multe scapari la toate aceste capitole" a declarat un oficial american citat de World Tribune.

Americanii se simt datori sa se implice cat mai mult, mai ales ca nu au incredere ca europenii pot de unii singuri sa-i opreasca pe insurgentii islamici infiltrati in tarile de pe batranul continent. NATO a aprobat trimiterea in Grecia a mai multor aeronave de tip AEW, ale caror radare detecteaza foarte devreme orice racheta sau avion inamic. Aliatii trebuie sa obtina insa aprobarea Uniunii Europene pentru a trimite echipamente militare in tarile Uniunii, asa cum cere noua politica de securitate din spatiul comunitar.

PERICOL NECLAR. SUA detin un rol important intr-un consiliu format din sapte state si in cadrul caruia se dezbat masurile de securitate ce trebuie luate in vederea Olimpiadei.

Deocamdata, membrii consiliului nu au stabilit in ce masura Grecia risca sa fie tinta teroristilor pe durata Jocurilor. „Deocamdata nu exista indicatii serioase in acest sens", a spus Peter Ryan, unul dintre consilierii pe probleme de securitate care colaboreaza cu organizatorii.
Irina Cristea


Aliati cu probleme

Cu toata initiativa americanilor, efortul colectiv al aliatilor NATO se loveste de piedici de vin tocmai de la autoritatile elene. Marul discordiei pare a fi Turcia, un membru al Aliantei a carui relatie cu Grecia este inca sensibila. Pe greci nu-i incanta ideea ca avioane de lupta turcesti vor survola spatiul lor aerian sau ca in apele sale teritoriale vor naviga vase de interventie rapida. Ei se tem ca asemenea operatiuni le vor reaminti turcilor de pretentiile asupra unor zone din spatiul maritim si aerian elen.

×
Subiecte în articol: externe