x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe SUA negociază prețul trădării lui Maduro

SUA negociază prețul trădării lui Maduro

de Şerban Mihăilă    |    20 Aug 2019   •   10:05
SUA negociază prețul trădării lui Maduro

După luni de presiuni diplomatice inutile și sancțiuni ce au paralizat total economia unei țări aflate deja la pământ, SUA au schimbat tactica utilizată pentru înlăturarea președintelui venezuelean, Nicolas Maduro, care se încăpățânează să rămână la putere. Casa Albă l-a contactat în secret pe numărul doi al regimului de la Caracas, încercând să le ofere apropiaților lui Maduro imunitate în fața unor acuzații, dacă aceștia sunt de acord să-și trădeze liderul.

 

SUA au inițiat contacte secrete cu unul dintre liderii socialiști din Venezuela, considerat cel mai puternic om politic după Maduro, într-un moment în care colaboratori apropiați ai președintelui încearcă să obțină garanții că nu vor fi confruntați cu acuzații de crimă și abuzuri, dacă vor fi de acord să contribuie decisiv la debarcarea liderului din Caracas. Diosdado Cabello, președintele Adunării Constituante, s-a întâlnit luna trecută, în capitala Venezuelei, cu o persoană aflată în contact direct cu administrația Trump, a declarat pentru AP, sub protecția anonimatului, o oficialitate americană de rang înalt. În pofida diatribelor sale aproape zilnice la adresa SUA și a președintelui american, Cabello l-ar vorbi pe la spate pe Maduro și ar fi dispus să scape de acesta, a mai precizat aceeași sursă. O a doua întâlnire de acest fel se află încă „în lucru”. În vârstă de 56 de ani, Cabello este unul dintre principalii factori de decizie ai regimului din Caracas și, pe măsură ce controlul lui Maduro asupra puterii este tot mai contestat și începe să se estompeze, influența șefului Adunării Constituante asupra guvernului și a armatei pare să se extindă. Cu toate acestea, Cabello este acuzat la rândul său de către Washington că se află în spatele corupției violente din țară, a traficului de droguri, precum și a amenințărilor cu moartea la adresa unui senator american în exercițiu. De altfel, SUA nu ar încerca în niciun caz să-l aducă la putere pe Cabello în locul lui Maduro, mai susține sursa AP. În schimb, Casa Albă vrea să pună o presiune suplimentară pe Maduro, asmuțind lupta sângeroasă pentru putere în interiorul Partidului Socialist, aflat la putere, izbucnită deja, după estimările americanilor, în spatele ușilor închise. Potrivit sursei anonime, contacte similare există cu mai multe oficialități de rang înalt din Caracas, administrația de la Washington încercând să afle care ar fi prețul trădării președintelui Maduro și al unui eventual sprijin acordat de liderii socialiști unui guvern de tranziție. 

Negocierea imunității

Câțiva dintre conspiratorii din Caracas așteaptă din partea SUA să propună un plan în vederea obținerii imunității totale pentru cei care se răzvrătesc contra lui Maduro. De altfel, SUA au mai promis de câteva ori oficialităților venezuelene de rang înalt „ridicarea unor sancțiuni”, dacă acestea iau măsuri concrete pentru înlăturarea lui Maduro. Din postura de președinte al Adunării Constituante, Diosdado Cabello dispune de prerogativele necesare pentru destituirea președintelui.

Cabello este unul dintre cei mai răi oameni din Venezuela. Dacă vrem să negociem cu șeful Mafiei, atunci el e omul potrivit!”

Fernando Cutz, fost consilier la Casa Albă pentru America Latină

 

×
Subiecte în articol: SUA maduro Venezuela