x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe SUA, "pe cale să piardă războiul în Afganistan"

SUA, "pe cale să piardă războiul în Afganistan"

10 Dec 2009   •   00:00
SUA, "pe cale să piardă războiul în Afganistan"

Statele Unite "sunt pe cale să piardă războiul în Afganistan", chiar dacă acest lucru nu s-a întâmplat încă, a avertizat Bruce Riedel, unul dintre foştii consilieri ai preşedintelui Barack Obama pe tema crizei din regiune.



După 30 de ani de carieră în cadrul CIA, Bruce Riedel, care a lucrat în echipa de campanie a candidatului Obama, a condus la începutul anului echipa de specialişti care a trecut în revistă întreaga strategie americană în Pakistan şi în Afganistan şi a permis preşedintelui american să decidă câţi militari suplimentari să trimită, relatează AFP, citată de Mediafax.

"Toţi indicatorii şi toate statisticile demonstrează că astăzi dinamica este pe deplin în favoarea talibanilor", a declarat el în cadrul unui colocviu organizat în capitala federală de un grup de reflexie, Jamestown Foundation.

Dat fiind că misiunea sa oficială s-a încheiat, el a precizat că se exprimă în calitate de expert al Brookings Institution şi nu în calitate de membru al administraţiei Obama.

"Preşedintele Obama a moştenit în ianuarie 2009 un dezastru în Pakistan şi în Afganistan", a afirmat el. "Iar lucrurile s-au înrăutăţit şi mai mult pe parcursul ultimelor zece luni. Un război care a început în 2001 cu un succes fulminant (...) a fost compromis".

"Timp de mai mulţi ani, administraţia anterioară nu a făcut nimic. Prin urmare, o insurecţie care nu ar fi trebuit să apară niciodată ameninţă astăzi supravieţuirea Guvernului Karzai şi ameninţă să ducă la eşec prima operaţiune terestră din istoria NATO".

Dar, deşi situaţia este dificilă, războiul "nu este încă pierdut", a asigurat el. "Pentru că nu ne confruntăm cu o mişcare la nivel naţional, ci cu o insurecţie paştună".

"Sovieticii s-au confruntat cu o mişcare naţională. Practic întreaga ţară se opunea ocupaţiei sovietice, iar comportamentul sovieticilor a consolidat această opoziţie", a adăugat Bruce Riedel.

"Ne confruntăm cu o insurecţie care în esenţă este limitată la comunitatea paştună. Aceasta înseamnă că majoritatea afganilor nu îi susţin pe talibani. Şi nici majoritatea paştunilor nu doreşte o revenire la emiratul islamic Afganistan. Aceasta reprezintă cea mai bună speranţă a noastră de a inversa tendinţa lucrurilor", a conchis el.

×
Subiecte în articol: externe