x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe SUA pregătesc insurgența antirusească în Ucraina. Casa Albă se inspiră după teroriști

SUA pregătesc insurgența antirusească în Ucraina. Casa Albă se inspiră după teroriști

de Şerban Mihăilă    |    21 Dec 2021   •   07:45
SUA pregătesc insurgența antirusească în Ucraina. Casa Albă se inspiră după teroriști

Presiunea militară imensă pusă de Kremlin la granița dintre Rusia și Ucraina determină Casa Albă să pregătească măsuri extraordinare pentru contracararea unei invazii ordonate de președintele Putin. Administrația Biden studiază acum dacă și cum ar putea SUA să sprijine o insurgență antirusească în interiorul Ucrainei, în cazul în care trupele Rusiei intră în țara vecină și ocupă un teritoriu vast. În mod ironic, Casa Albă vrea să aplice tacticile utilizate de talibani și teroriștii islamiști contra americanilor. 

 

Planul, dezvăluit presei americane, sub acoperirea anonimatului, de către un oficial de la Washington, include modalități de a oferi arme și alte tipuri de sprijin forțelor ucrainene, pentru a rezista trupelor invadatoare rusești în cazul unui atac. Concomitent, mai este prevăzut un ajutor logistic similar, acordat grupărilor insurgente ucrainene în eventualitatea izbucnirii unui război de gherilă, dacă Rusia înlătură prin forță actualul guvern de la Kiev.

 

Modelul gherilelor din Afganistan și Irak

 

Între armele furnizate de SUA ar putea figura rachetele antiaeriene trase de la umăr, adică noile generații ale celebrelor lansatoare „Stinger”, care, oferite la vremea respectivă de către CIA, au avut un efect devastator asupra forțelor sovietice în timpul războiului de zece ani din Afganistan, derulat între 1979 și 1989.

Echipa administrației Biden însărcinată cu aplicarea acestui plan, care include CIA și alte agenții-cheie, a studiat modul de organizare a insurgenților contra sovieticilor în Afganistan și a forțelor susținute de Rusia în Siria, dar și a mișcărilor de rezistență împotriva SUA în Irak și pe teritoriul afgan, a mai dezvăluit oficialul pentru publicația „The Washington Post”. 

Ironic vorbind, este o răsturnare de situație, în care SUA se gândesc cum să provoace pagube similare celor suferite în ultimii ani de forțele americane din partea talibanilor și a teroriștilor din Stat Islamic. 

Comandamentul ad-hoc include și o echipă de juriști, care studiază modul de a oferi sprijin unei insurgențe ucrainene, fără încălcarea legislației americane și internaționale. 

 

Riscurile unei intervenții directe

 

Principalul scop al administrației Biden este acela de a provoca rușilor daune cât mai mari, în cazul în care Putin invadează Ucraina, fără a implica direct trupele americane – scenariu exclus deja de către președintele SUA. 

×