x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Statele Unite impun Rusiei noi sancțiuni 

Statele Unite impun Rusiei noi sancțiuni 

de Redacția Jurnalul    |    23 Feb 2024   •   10:45
Statele Unite impun Rusiei noi sancțiuni 
Sursa foto: Hepta

Statele Unite vor impune vineri sancțiuni Rusiei în cadrul unei acțiuni care marchează doi ani de la invazia Rusiei în Ucraina, a declarat secretarul adjunct al Trezoreriei americane, Wally Adeyemo, într-un interviu acordat Reuters.

Acțiunea, întreprinsă în parteneriat cu alte țări, va viza complexul militar-industrial al Rusiei și companiile din țări terțe care facilitează accesul Rusiei la bunurile pe care le dorește, a spus Adeyemo, în timp ce Washingtonul încearcă să ceară socoteală Rusiei pentru război și pentru moartea liderului opoziției Alexei Navalnîi.

„Vom lansa sute de sancțiuni doar aici, în Statele Unite, dar este important să facem un pas înapoi și să ne amintim că nu doar America ia aceste măsuri”, a spus Adeyemo.

Pachetul va fi cel mai recent dintre miile de sancțiuni care vizează Moscova, anunțate de Statele Unite și aliații săi în urma invaziei Rusiei în Ucraina din 2022, care a ucis zeci de mii de persoane și a distrus orașe.

Noile sancțiuni vin în contextul în care SUA și aliații săi încearcă să mențină presiunea asupra Rusiei, în ciuda îndoielilor privind posibilitatea ca Congresul american să aprobe asistență suplimentară pentru securitate pentru Kiev.

Administrația președintelui Joe Biden a epuizat banii aprobați anterior pentru Ucraina, iar o cerere de fonduri suplimentare trenează în Camera Reprezentanților, controlată de republicani.

„Sancțiunile și controalele la export sunt orientate spre încetinirea Rusiei, făcându-i mai greu să lupte în războiul pe care l-a ales în Ucraina”, a declarat Adeyemo.

„Dar, în cele din urmă, pentru a accelera Ucraina, pentru a-i da capacitatea de a se apăra, Congresul trebuie să acționeze pentru a oferi Ucrainei resursele de care are nevoie și armele de care are nevoie”.

Experții au avertizat că sancțiunile nu sunt suficiente pentru a opri atacurile Moscovei.

„Ceea ce face Congresul pentru a aproba asistența militară suplimentară pentru Ucraina va conta mult, mult mai mult decât orice altceva ar putea face pe frontul sancțiunilor”, a declarat Peter Harrell, un fost oficial al Consiliului Național de Securitate.

În decembrie, Departamentul Trezoreriei a declarat că economia Rusiei a fost afectată de sancțiuni, înregistrând o contracție de 2,1% în 2022.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: sua Rusia sanctiuni