x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe SUA se vor asocia la dezvoltarea unei baze navale australiene în Papua Noua Guinee

SUA se vor asocia la dezvoltarea unei baze navale australiene în Papua Noua Guinee

17 Noi 2018   •   14:30
SUA se vor asocia la dezvoltarea unei baze navale australiene în Papua Noua Guinee

SUA au anunţat sâmbătă că vor coopera cu Australia la dezvoltarea unei noi baze navale în Papua Noua Guinee, pe fondul luptei pentru influenţă în Pacific cu Beijingul, relatează AFP. 

Australia, care are relaţii militare vechi cu SUA, a anunţat anterior că va transforma baza navală de la Lombrun, de pe insula Manus din Papua Noua Guinee. 

Într-un discurs susţinut la Port Moresby, unde se desfăşoară summitul Asia-Pacific (APEC), vicepreşedintele american Mike Pence a anunţat sâmbătă că SUA cooperează în acest proiect. 

"SUA se vor asocia Papua Noua Guinee şi Australiei în iniţiativa lor comună privind baza navală de la Lombrun", a declarat Pence. 

"Vom colabora cu cele două naţiuni pentru a proteja suveranitatea şi drepturile maritime ale insulelor din Pacific", a adăugat vicepreşedintele SUA. 

China a injectat miliarde de dolari în credite pentru proiecte de infrastructură în naţiuni insulare din Pacific, o zonă crucială pentru navigaţia internaţională. Mulţi sunt îngrijoraţi de influenţa crescândă a Beijingului în zonă, atât pe plan economic, cât şi pe plan militar. 

Australia a fost multă vreme un actor regional major în Pacificul de Sud şi de Vest, dar ea a pierdut teren faţă de Beijing, care investeşte masiv în cadrul megaproiectului său transasiatic, aşa-numit "noile drumuri ale mătăsii". 

Insulele din Pacific sunt mici şi mai puţin vitale pentru transportul maritim decât Marea Chinei de Sud, dar zonele lor economice maritime reprezintă o proporţie însemnată din resursele maritime mondiale. 

Marina chineză intenţionează să proiecteze influenţa ţării dincolo de apele teritoriale ale Beijingului. 

De asemenea, China este avidă de resursele naturale ale regiunii, în contextul în care a reuşit să determine unele ţări din Pacific să nu mai recunoască Taiwanul. 

În aprilie, Sydney Morning Herald a relatat că Beijingul este în contact cu Vanuatu pentru construcţia unei baze militare chineze. China şi Vanuatu au dezminţit aceste informaţii.

AGERPRES

×