x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe SUA şi Rusia - de acord cu o INTERVENŢIE MILITARĂ, dacă Siria nu predă arsenalul chimic, într-o săptămână

SUA şi Rusia - de acord cu o INTERVENŢIE MILITARĂ, dacă Siria nu predă arsenalul chimic, într-o săptămână

14 Sep 2013   •   14:44
SUA şi Rusia - de acord cu o INTERVENŢIE MILITARĂ, dacă Siria nu predă arsenalul chimic, într-o săptămână
Sursa foto: SERGEY GUNEEV / POOL/EPA

Statele Unite şi Rusia au ajuns la un acord privind arsenalul chimic sirian. Cele două puteri sunt de acord cu o intervenţie militară dacă Siria nu respectă planul

Statele Unite şi Rusia au ajuns la un acord în privinţa planului de plasare sub control internaţional a arsenalului chimic sirian, regimul de la Damasc având la dispoziţie o săptămână pentru prezentarea listei cu arme neconveţionale, afirmă secretarul de Stat american, John Kerry. Statele Unite şi Rusia sunt de acord cu adoptarea unei rezoluţii ONU care să prevadă recurgerea la forţă dacă Siria nu va respecta planul de predare a armelor chimice.

"Statele Unite şi Rusia sunt de acord cu o rezoluţie a Naţiunilor Unite care va face referire la Capitolul 7 al Cartei ONU, care prevede recurgerea la forţă", a declarat Kerry după întrevederea pe care a avut-o la Geneva cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.

"Nu va exista spaţiu de manevră, ci doar pentru aplicarea în totalitate a planului de către regimul Bashar al-Assad", a spus Kerry.

"Întâlnirea cu secretarul de Stat american, John Kerry, a fost excelentă", a declarat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.

Statele Unite şi Rusia au ajuns la un acord în privinţa planului de plasare sub control internaţional a arsenalului chimic sirian, regimul de la Damasc având la dispoziţie o săptămână pentru prezentarea listei cu arme neconvenţionale.

Statele Unite şi alte ţări occidentale atribuie regimului sirian presupusul atac cu arme chimice comis pe 21 august la periferia Damascului, Washingtonul susţinând că incidentul s-a soldat cu aproximativ 1.400 de morţi.

Preşedintele Siriei, Bashar al-Assad, a confirmat că intenţionează să plaseze sub control internaţional arsenalul chimic sirian. Siria a anunţat intenţia de a semna Convenţia pentru Interzicerea Armelor Chimice. Rusia, principalul aliat al Siriei pe scena internaţională, propune plasarea arsenalului chimic sirian sub control internaţional şi distrugerea acestuia. Siria a acceptat planul, pentru a evita o eventuală intervenţie militară occidentală.

×
Subiecte în articol: criza siria arme chimice acord sua rusia