x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe SUA - Speranta si deznadejde

SUA - Speranta si deznadejde

de Irina Cristea    |    05 Ian 2006   •   00:00
SUA - Speranta si deznadejde

Inexplicabil pentru o operatiune de salvare cu marca americana, o greseala a dat false sperante si ameninta sa se transforme intr-un scandal urias.

Localnicii din Tallmansville, statul american Virginia, n-au apucat sa se bucure prea mult de vestea ca, in ciuda previziunilor, 12 dintre cei 13 mineri blocati in subteran au fost gasiti in viata. La putin timp dupa ce clopotele bisericilor incepusera sa bata a sarbatoare, iar familiile celor disparuti se imbratisau, lacrimile de bucurie au fost inlocuite de cele de durere, iar uralele, de tipete sfasietoare. Responsabilii cu gasirea si recuperarea victimelor au invocat "o problema de comunicare" si le-au spus ca persoanele dragi sunt, de fapt, moarte.

ACCIDENTUL. Tragedia a inceput luni in jurul orei locale 06:00 (ora 13:00, ora Romaniei), cand o explozie a avut loc intr-o mina de carbuni din Virginia de Vest. In subteran, la 80 de metri adancime, au ramas blocati 13 oameni pe care echipele de salvare i-au creditat din start cu sanse minime de supravietuire.

Dupa 35 de ore de la explozie, previziunile erau si mai sumbre. Echipele de salvare, autoritatile miniere si chiar familiile celor disparuti isi puneau toate sperantele in rugaciuni. "Ne aflam intr-o situatie in care avem nevoie de un miracol. Totusi, nu ne-am pierdut speranta. Uneori, miracolele se intampla", spunea Ben Hatfield, proprietarul minei unde a avut loc tragedia. Miercuri, la primele ore, autoritatile confirmau gasirea trupului neinsufletit al unuia dintre mineri, soarta celorlalti 12 ramanand incerta.

IN ZADAR. Autoritatile le-au spus, apoi, ca a avut loc o eroare si ca minerii sunt morti

GAFA. Dupa alte trei ore, postul de televiziune CNN dadea incredibila veste ca ceilalti 12 disparuti sunt in viata. Cand bucuria localnicilor era mai mare, a cazut ca un trasnet vestea ca "s-a facut o greseala" si ca, de fapt, doar unul dintre minerii ramasi in subteran este viu, dar se afla in stare critica.

Desi directorul minei si-a asumat eroarea si a declarat ca este cea mai neagra zi din viata sa, familiile victimelor, socate si furioase, au anuntat ca nu se vor multumi cu explicatia ca a avut loc o eroare de comunicare. "Cu totii sunt niste mincinosi!", "Suntem uimiti si ingretosati", "Vrem sa stim cum s-a putut intampla asa ceva" sunt doar cateva dintre reactiile preluate de CNN de la localnicii din Tallmansville. Deocamdata, autoritatile nu au stiut sa le explice oamenilor cine cu cine a comunicat gresit si de ce le-au fost date false sperante.

PE SCURT
  • Luni, ora 13:31, ora Romaniei - o explozie are loc in Mina de carbune Sago din Virginia de Vest
  • Miercuri, ora 04:10, ora Romaniei - este gasita prima victima
  • Miercuri, ora 06:53, ora Romaniei - localnicii afla ca ceilalti 12 mineri traiesc
  • Miercuri, ora 09:14, ora Romaniei - din mina este recuperata, in stare grava, una dintre victime
  • Miercuri, ora 10:11, ora Romaniei - autoritatile anunta ca restul minerilor sunt morti
  • ×
    Subiecte în articol: externe