x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe SUA taie Indiei și Turciei statutul preferențial

SUA taie Indiei și Turciei statutul preferențial

de Şerban Mihăilă    |    06 Mar 2019   •   11:45
SUA taie Indiei și Turciei statutul preferențial

Casa Albă intenționează să pună capăt statutului comercial preferențial oferit aliaților săi, India și Turcia, care permite anumitor produse din cele două țări să pătrundă în Statele Unite fără taxe vamale. Președintele Donald Trump consideră că India nu a reușit să garanteze americanilor un „acces rezonabil” la piața sa, iar Turcia a atins un nivel economic de dezvoltare care nu o mai face eligibilă pentru acces preferențial în SUA.

Noua decizie a liderului de la Casa Albă, care a promis că va contracara ceea ce el consideră a fi „practicile comerciale inechitabile”, este ultimul episod din campania lansată de Trump pentru reducerea deficitelor comerciale ale SUA. Mai mult, Trump criticase India în repetate rânduri pentru aplicarea unor tarife ridicate. În consecință, el a transmis Congresului că New Delhi „nu a oferit americanilor garanții în privința unui acces echitabil și rezonabil la piețele sale” și a cerut Biroului pentru Politici Comerciale al SUA să scoată India de pe lista țărilor care beneficiază de un tratament comercial preferențial, scrie BBC. Prin intermediul Sistemului Generalizat Preferențial american (SGP), India poate exporta în SUA, în momentul de față, mărfuri în valoare de 5,6 miliarde de dolari, fără taxe vamale. Potrivit SGP, „anumite produse pot intra în SUA fără taxe vamale, dacă țara în curs de dezvoltare care beneficiază de acest sistem îndeplinește o serie de criterii stabilite de Congres”. Între criteriile impuse se numără protejarea proprietății intelectuale, precum și „garantarea unui acces echitabil și rezonabil” la piețele respectivelor state. India este cel mai mare beneficiar mondial al SGP, program creat în anii ’70 pentru a ajuta statele sărace și în curs de dezvoltare să-și îmbunătățească creșterea economică. La momentul respectiv, India înregistra rate de creștere de până la 3,5%. Astăzi, această creștere a explodat, iar India a ajuns în preajma celei de-a cincea poziții în topul celor mai mari economii mondiale, rivalizând cu Marea Britanie, susține BBC. De altfel, după aflarea deciziei lui Trump, Secretarul indian al Comerțului, Anup Wadhawan, a declarat că retragerea Indiei din SGP ar avea „un impact economic minim” asupra țării sale.

Turcii iau foc

Cealaltă țară afectată de strategia lui Trump nu a primit însă vestea în același mod. Autoritățile de la Ankara au avertizat că decizia luată de SUA vine în contradicţie cu obiectivul anunțat de cele două ţări, acela de a-şi majora schimburile comerciale, şi, în consecință, va aduce prejudicii și companiilor americane mici și mijlocii, arată AFP. În cazul Turciei, administrația Trump și-a justificat decizia, susținând că țara a atins un nivel economic de dezvoltare care nu o mai face eligibilă pentru un acces preferențial pe piața SUA. Măsura intervine pe fondul relațiior tensionate dintre Washington și Ankara, care, anul trecut, și-au impus reciproc o serie de taxe vamale. Prin SGP, SUA au importat în 2017 produse turceşti în valoare de 1,66 miliarde de dolari, adică 17,7% din totalul importurilor americane provenite din Turcia.

Tăierea Indiei și Turciei de pe lista statelor din SGP va intra în vigoare, efectiv, după cel puțin 60 de zile de la notificarea Congresului

 

 

×