x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe SUA trimit pentru prima dată în Ucraina muniție cu uraniu sărăcit

SUA trimit pentru prima dată în Ucraina muniție cu uraniu sărăcit

de Redacția Jurnalul    |    02 Sep 2023   •   11:40
SUA trimit pentru prima dată în Ucraina muniție cu uraniu sărăcit
Sursa foto: Hepta

Administrația Biden va trimite pentru prima dată în Ucraina muniție care conține uraniu sărăcit, potrivit unui document consultat de Reuters și confirmat separat de doi oficiali americani.

Muniția, care ar putea ajuta la distrugerea tancurilor rusești, face parte dintr-un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina care urmează să fie prezentat în cursul săptămânii viitoare.

Muniția poate fi lansată de pe tancurile Abrams americane care, potrivit unei persoane familiarizate cu acest subiect, ar urma să fie livrate Ucrainei în următoarele săptămâni.

Unul dintre oficiali a declarat că viitorul pachet de ajutor va avea o valoare cuprinsă între 240 și 375 de milioane de dolari, în funcție de ceea ce este inclus.

Valoarea și conținutul pachetului erau încă în curs de finalizare, au spus oficialii. Casa Albă nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii.

Deși Marea Britanie a trimis muniție cu uraniu sărăcit în Ucraina la începutul acestui an, acesta ar fi primul transport de muniție din SUA și va stârni probabil controverse. Aceasta vine după o decizie anterioară a administrației Biden de a furniza muniție cu dispersie Ucrainei, în ciuda îngrijorărilor legate de pericolele pe care astfel de arme le reprezintă pentru civili.

Utilizarea munițiilor cu uraniu sărăcit a fost intens dezbătută, oponenții, cum ar fi Coaliția Internațională pentru Interzicerea Armelor cu Uraniu, afirmând că există riscuri periculoase pentru sănătate în urma ingerării sau inhalării prafului de uraniu sărăcit, inclusiv cancer și malformații congenitale. În timp ce uraniul sărăcit este radioactiv, acesta este mult mai puțin radioactiv decât uraniul natural, deși particulele pot persista pentru o perioadă de timp considerabilă.

Statele Unite au folosit muniție cu uraniu sărăcit în cantități masive în războaiele din Golf din 1990 și 2003 și în bombardamentele NATO asupra fostei Iugoslavii din 1999.

Wall Street Journal anunța la jumătatea lunii iunie că SUA ia în considerare posibilitatea de a trimite muniție cu uraniu sărăcit în Ucraina.

Asistența de securitate pentru Ucraina de la invazia rusă din februarie 2022 a fost de peste 43 de miliarde de dolari.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: uraniu saracit ucraina munitie