x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe SUA pot dezvolta noi virusi ucigasi, mult mai agresivi!

SUA pot dezvolta noi virusi ucigasi, mult mai agresivi!

20 Dec 2017   •   12:20
SUA pot dezvolta noi virusi ucigasi, mult mai agresivi!

Guvernul Statelor Unite a ridicat moratoriul privind finantarea cercetatorilor mentie sa intensifice functiile virusilor, deschizand, astfel, calea spre elaborarea unor tulpini mai agresive ale agentilor patogeni, cauzatori de boli infectioase, informeaza Science Alert.

 

Pe de alta parrte, potrivit directorului National Institutes of Health (NIH), fostul sef al programului Genomul Uman, Francis Collins, studiile si cercetarile legate de sindromul respirator din Orientul Mijlociu, MERS, si sindromul respirator sever acut, SARS, vor permite identificarea unor metode mult mai eficiente de combatere a acestor infectii. 

In acelasi timp insa, unii specialisti sunt de parere ca reluarea finantarilor amplifica riscul ca agenti patogeni infectiosi necunoscuti sa fie sustrasi din laboratoarele de specialitate.

Pentru a preveni asemenea incidente, cu urmari absolut imprevizibile, NIH a ridicat o serie de conditii care trebuie indeplinite de centrele de cercetari pentru obtinerea banilor ceruti. Printre altele, ele vor trebuie sa demonstreze ca angajatii pot studia agentii patogeni in deplina siguranta si sa prezinta un plan de actiuni pentru situatii exceptionale.

Moratoriul amintit a fost introdus dupa mai multe cazuri de incalcare a conditiilor de pastrare a infectiilor. Astfel, in 2014, zeci de oameni de stiinta din acest domeniu au fost in pericol sa fie infectati cu bacterii de antrax.

×
Subiecte în articol: virusi centre cercetare sua finantare