x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Submarinele armatei chineze pot să atace oricând Statele Unite

Submarinele armatei chineze pot să atace oricând Statele Unite

03 Noi 2013   •   19:44

Presa chineză a dezvăluie, pentru prima oară, că submarinele nucleare ale Chinei sunt în stare să declanşeze un atac asupra Statelor Unite.
Dezvăluirea uluitoare a autorităţilor chineze ale unora dintre cel mai bine păstrate secrete de stat este menită să descurajeze oarecum poziţia privilegiată a armatelor SUA în Oceanul Pacific, scrie The Washington Times.
“Este pentru prima oară în 42 de ani de existenţă a forţelor strategice ale Marinei noastre când dezvăluim asemenea secrete importante despre capacităţile primei noastre generaţii de forţe nucleare submarine”, scrie Global Times într-un articol intitulat “China este dotată pentru prima oară cu o forţă nucleară subacvatică de descurajare a Statelor Unite”.

Lunea trecută, mass-media chineze, în frunte cu China Central TV, titra informaţii pe această temă.
Publicaţii ca People’s Daily, PLA Daily, Chiana Youth Daily sau Guangmin Daily abordau acelaşi subiect înspăimântător despre forţele strategice submarine ale Armatei de Eliberare a Poporului, scrie Washington Times. Pentru a fi şi mai convingător, articolul este ilustrat cu 30 de fotografii şi grafice care detaliază, între altele, şi variante de distrugeri ce ar putea fi provocate, într-un eventual atac cu rachetă în Seattle sau Los Angeles, inclusiv radiaţiile ce s-ar extinde până la Chicago.

Flota submarină a Chinei este cea de-a doua ca mărime din lume, având aproximativ 70 de nave. Dintre acestea, zece sunt submarine nucleare, iar patru sau mai multe dintre acestea sunt submarine nucleare balistice, capabile să lanseze rachete. În anii ’80, China a construit primul submarin nuclear ballistic, de tipul 092 Xia, dotat cu 12 tuburi lansatoare
pentru rachetele JL-2, fiind capabil să lanseze între 12 şi 16 rachete cu o rază medie de acţiune de aproximativ 8.700 de mile, acoperind astfel o mare parte din continentul american.
Mai mult de-atât, presa chineză scrie şi despre scenariul lansării unei rachete nucleare (DF 31A ICBM) către Polul Nord. Cu o astfel de rachetă “am putea distruge cu uşurinţă multe metropole de pe coasta de Est a Statelor Unite, inclusiv Annapolis, Philadelphia, New York, Boston Portland Baltimore sau Norfolk, a căror populaţie constituie o optime din numărul locuitorilor SUA”, mai scrie Golobal Times.(S. Stancu)

×