x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Subţirelul Kim Jong Il

Subţirelul Kim Jong Il

de Mihaela Matachita    |    08 Iul 2009   •   00:00

Liderul nord-coreean, Kim Jong Il, arăta foarte slab miercuri, când a apărut la o ceremonie în memoria tatălui său, Kim Ir Sen, fondatorul Coreii de Nord comuniste, decedat acum 15 ani, a relatat BBC.



Comemorarea a fost al doilea eveniment major la care Kim (67 de ani) a participat de când ar fi suferit un atac cerebral, vara trecută. În aprilie, el a prezidat o şedinţă parlamentară. Într-o înregistrare transmisă de APTN, Kim, îmbrăcat cu un costum kaki, arăta numai piele şi os, având mai puţin păr decât în aprilie. Ca şi în aprilie, schiopăta uşor.

Starea sănătăţii lui Kim a generat îngrijorare privind o viitoare instabilitate politică şi luptă pentru putere. Al treilea şi cel mai mic fiu al său, Kim Jong Un, ar putea fi "moştenitorul" acestui sistem stalinist dinastic, dar regimul nu a făcut nici un anunţ pentru exterior.

Ceremonia de miercuri a avut loc după testele balistice interzise, de săptămâna trecută, care au sporit încordarea generată de cel de-al doilea test nuclear al Phenianului, din 25 mai. Liderii nord-coreeni au folosit ceremonia pentru a critica din nou Statele Unite şi Coreea de Sud.

Kim Ir Sen a murit de inimă la 8 iulie 1994, la vârsta de 82 de ani. El a condus ţara cu o mână de fier şi a făcut obiectul unui intens cult al personalităţii.

×
Subiecte în articol: externe