x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Succes de proporţii - Cel mai mare traficant de arme din lume a fost prins

Succes de proporţii - Cel mai mare traficant de arme din lume a fost prins

de Marina Constantinoiu    |    07 Mar 2008   •   00:00
Succes de proporţii - Cel mai mare traficant de arme din lume a fost prins

A ajuns personaj de carte şi de film - interpretat de unul dintre cei mai mari actori contemporani, Nicholas Cage. Era citat în rapoartele ONU şi Amnesty International, supranumit "Neguţătorul morţii”. Numele lui este Viktor Bout. În urma unei operaţiuni care, probabil, va ajunge la rândul ei subiect de film de acţiune, a fost, în fine, prins. Cel mai renumit traficant de arme din lume a fost arestat azi la Bangkok. Devenise prea cunoscut, spun specialiştii.

Cel mai mare traficant de arme din lume, care a avut conexiuni şi cu România, a fost arestat în Thailanda, în urma unei spectaculoase acţiuni puse la cale de americani, în colaborare cu autorităţi din România, Danemarca şi Antilele Olandeze.

Rusul Viktor Anatolievici Bout, fost agent KGB, a fost capturat într-un hotel de lux din Bangkok, în urma unei misiuni sub acoperire, în colaborare cu poliţia thailandeză, organizate de agenţii secreţi americani, care s-au dat drept reprezentanţi de rang înalt ai gherilei columbiene FARC, căreia traficantul îi vindea arme de mai multă vreme, a anunţat un reprezentant al Agenţiei Americane Antidrog, informează AFP.

“L-am urmărit pe Bout timp de mai multe luni. Vom iniţia acţiunile legale împotriva lui, înainte de a-l deporta, pentru proces, într-o altă ţară, cel mai probabil în SUA”, a declarat Pongpat Chayapan, şeful Biroului thailandez de luptă împotriva crimei organizate. Potrivit unor informaţii citate de presa americană, Bout ar fi fost arestat în timpul negocierilor prin care acesta încerca să-şi vândă armele gherilelor FARC. Bout a fost ridicat de la hotel de poliţia thailandeză, care primise acceptul forţelor americane, informează BBC, adăugând că traficantul a fost arestat sub acuzaţia de a fi aprovizionat cu arme grupările rebele columbiene, dar şi pentru că a încălcat mai multe embargouri impuse de ONU.

 

ROMÂNIA. Pe numele lui, Belgia şi Interpolul au emis în 2002 un mandat de arestare internaţional, dar traficantul s-a retras în Rusia, unde primise protecţie. În 2006, Departamentul american al Trezoreriei a impus sancţiuni împotriva afacerilor derulate de Bout, confiscându-i flota de avioane şi îngheţându-i mai multe conturi. Zis şi “Lupul singuratic” sau “Negustorul morţii”, numele lui Bout este legat de România printr-o serie de contexte care datează de la începutul anilor 2000. Presa vremii relata, în 2002, că FBI a descoperit că traficantul îşi procura armele şi muniţia din fostul bloc sovietic, cu precădere din România şi Bulgaria. Ştirea publicată atunci de Washington Post a stârnit nemulţumiri la Bucureşti. Anul 2004 a adus noi dezvăluiri. Potrivit cotidianului britanic Financial Times, SUA au încercat să-l protejeze în faţa ONU pe Bout, care ar fi aprovizionat grupările de rebeli din Africa şi Orientul Mijlociu, inclusiv reţeaua Al-Qaida.

“Un pirat de lux”

În vârstă de 41 de ani, Viktor Bout, de origine tadjică, a absolvit Institutul Militar de la Moscova la începutul anilor ’90. Fost maior în cadrul KGB, Bout vorbeşte şase limbi străine şi a fost caracterizat, de către fostul şef al unui fost oficial american, ca fiind “un pirat de lux, de primă mână, un individ lipsit de scrupule”. Ajuns maior la KGB, el a înfiinţat compania aeriană Air Cess cu care îşi transporta armele în toate colţurile lumii. Potrivit unei cărţi apărute anul trecut, intitulată “Negustorul morţii – Bani, arme, avioane şi omul care face războiul posibil”, Bout folosea, pentru comerţul ilicit, avioane învechite ale fostei URSS. Pe lista organizaţiilor pe care le-a aprovizionat cu arme se află, pe lângă FARC şi Al-Qaida, susţinătorii fostului preşedinte liberian Charles Taylor, rebelii din Republica Democrată Congo şi talibanii din Afganistan.

×
Subiecte în articol: externe arme bout