x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Sudan: Acord istoric prin care puterea militară va face loc guvernării civile

Sudan: Acord istoric prin care puterea militară va face loc guvernării civile

17 Aug 2019   •   19:00
Sudan: Acord istoric prin care puterea militară va face loc guvernării civile

Militarii aflaţi la putere în Sudan şi liderii mişcării de contestare au semnat un acord istoric care deschide calea unui transfer de putere către civili.  Documentul a fost semnat de Mohammed Hamdan Daglo, numărul doi în Consiliul militar, şi de Ahmed Al-Rabie, reprezentantul Alianţei pentru Libertate şi Schimbare (ALC), vârful de lance al mişcării de protest.

Ceremonia a avut loc la Khartoum, pe malurile Nilului, în prezenţa unor şefi de stat, prim-miniştri şi alţi demnitari din mai multe ţări. Actul stă la baza următoarelor 39 de luni ale tranziţiei de putere, chiar dacă drumul spre democraţie va fi unul foarte lung.
Componența Consiliul suveran, alcătuit din şase civili şi cinci militari, va fi făcută publică duminică, iar cea a guvernului, pe 28 august. Consiliul va fi condus de un general timp de 21 de luni, şi tot armata va numi miniştrii la Interne şi Apărare.

Acordul a fost încheiat la aproape opt luni după ce o mişcare de contestare a dus la căderea preşedintelui Omar el-Bashir, aflat timp de 30 de ani la putere, printr-o lovitură de stat, destituit şi arestat de armată pe 11 aprilie, iar ulterior inculpat pentru ''corupţie''. Încheiat cu sprijinul medierii realizate de Etiopia şi Uniunea Africană, acordul a fost primit cu uşurare de cele două părţi, manifestanţii sărbătorind victoria 'revoluţiei' lor, iar generalii atribuindu-şi meritul de a fi evitat un război civil. 

Cel mai probabil noul prim-ministru va fi Abdallah Hamdok, un ex-economist al ONU. Dacă va fi învestit, acesta va avea dificila misiune de a relansa economia ţării, prăbuşită după ce separarea sudului de restul țării, în 2011, a privat-o de trei sferturi din rezervele de petrol.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: sudan acord istoric