x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Summit in cinci lideri

Summit in cinci lideri

de Irina Cristea    |    17 Oct 2007   •   00:00
Summit in cinci lideri
Sursa foto: MIKHAIL KLIMENTYEV/

Moment istoric la Teheran. Preşedintele rus, Vladimir Putin, li s-a alăturat liderilor din Iran, Azerbaidjan, Kazahstan şi Turkmenistan la o reuniune avănd drept coordonate energia nucleară şi posibila agresiune a unui stat terţ.

TEHERAN - Liderii statelor de la Marea Caspică au pus regiunea la cale


Moment istoric la Teheran. Preşedintele rus, Vladimir Putin, li s-a alăturat liderilor din Iran, Azerbaidjan, Kazahstan şi Turkmenistan la o reuniune avănd drept coordonate energia nucleară şi posibila agresiune a unui stat terţ.

Preşedinţii statelor de la Marea Caspică au convenit să nu permită ca teritoriul vreuneia dintre ţările lor să fie utilizat pentru atacarea unui membru al grupului de către un stat terţ. Liderii din Rusia, Iran, Kazahstan, Azerbaidjan şi Turkmenistan au răspuns astfel speculaţiilor că SUA ar putea recurge la forţă in disputa nucleară cu Iranul.

PUTIN, VEDETĂ. Vocea cea mai fermă şi cea mai aşteptată i-a aparţinut lui Vladimir Putin, primul lider rus care calcă pe pămănt iranian din 1943. El a declarat ieri că utilizarea forţei militare in regiunea Mării Caspice este inacceptabilă, subliniind că Moscova susţine dialogul drept mijloc de soluţionare a diferendelor. "Nu ar trebui nici măcar să ne găndim la utilizarea forţei in această regiune", a spus Putin. Principalul dosar aflat pe agenda summit-ului celor cinci este distribuirea resurselor naturale din regiune. Numai că, notează BBC, subiectul cel mai de interes este cel al dosarului nuclear iranian, unde discuţiile ii vor avea in prim-plan pe Vladimir Putin şi Mahmud Ahmadinejad.

Pentru Iran, intrevederea cu oficialii ruşi are o miză foarte importantă. Teheranul are tot interesul să păstreze susţinerea de care s-a bucurat pănă acum din partea Moscovei, pe tema dezvoltării programului nuclear. Incercările Organizaţiei Naţiunilor Unite de a impune sancţiuni Iranului pentru că dezvoltă energie nucleară şi nu permite accesul inspectorilor internaţionali s-au lovit in mod repetat de opoziţia Rusiei. In plus de această susţinere diplomatică, preşedintele Ahmadinejad face tot posibilul pentru ca ţara sa să beneficieze in continuare de asistenţă tehnică din partea experţilor ruşi. Inginerii ruşi au lucrat la construirea centralei Bushehr, iar Ahmadinejad speră că Moscova va finaliza acest proiect crucial pentru Iran. Colaborarea a fost marcată de intărzieri şi amănări. Cele două state s-au acuzat reciproc fie de neplata datoriilor financiare, fie de tentative de a trage de timp, motivate politic.

irina.cristea@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: externe