x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe SUMMIT NATO 2014, ziua a doua. Alianţa Nord-Atlantică este alături de Ucraina în faţa Rusiei

SUMMIT NATO 2014, ziua a doua. Alianţa Nord-Atlantică este alături de Ucraina în faţa Rusiei

05 Sep 2014   •   08:33
SUMMIT NATO 2014, ziua a doua. Alianţa Nord-Atlantică este alături de Ucraina în faţa Rusiei
Sursa foto: NIDS/NATO Multimedia Library/NATO

Liderii NATO şi-au exprimat sprijinul unanim pentru Ucraina şi au promis să o ajute să-şi dezvolte armata, relatează DPA, Reuters şi AFP, citate de Agerpres. Într-un comunicat publicat după o întâlnire în Ţara Galilor cu preşedintele ucrainean Petro Poroşenko, cei 28 de şefi de stat şi de guvern din Alianţă au acuzat de asemenea Rusia că alimentează una dintre cele mai grave crize în Europa de la sfârşitul Războiului Rece. "În ciuda dezminţirilor Rusiei, forţele armate ruse sunt angajate direct în operaţiuni militare în Ucraina, Rusia continuă să furnizeze arme militanţilor din estul Ucrainei şi menţine mii de soldaţi gata de luptă la graniţa cu Ucraina", au declarat aceştia.

Pentru a ajuta Ucraina să pună capăt conflictului de cinci luni, care, potrivit Naţiunilor Unite, a făcut în jur de 2.600 de morţi, mai mulţi aliaţi din NATO s-au oferit să furnizeze echipamente militare "letale şi non-letale", inclusiv "arme de înaltă precizie", a spus Poroşenko.

În plus, întreaga alianţă a promis Kievului un ajutor de apărare de 15 milioane de euro, a anunţat secretarul general al NATO Anders Fogh Rasmussen. Banii sunt destinaţi să ajute armata ucraineană să-şi îmbunătăţească logistica şi comandamentul, controlul şi sistemele de comunicaţii. Unii vor merge de asemenea spre susţinerea apărării cibernetice şi reabilitarea soldaţilor răniţi.

Şeful NATO şi-a reiterat de asemenea apelul lansat Rusiei pentru "a pune capăt anexării ilegale şi autodeclarate a Crimeii".

Înainte de începerea summitului NATO, preşedintele ucrainean a purtat discuţii cu Barack Obama, cancelarul german Angela Merkel, preşedintele francez Francois Hollande, primul ministru italian Matteo Renzi şi gazda summitului NATO, premierul britanic David Cameron.
Poroşenko a spus că aceste discuţii au dovedit că alianţa stă ferm în spatele ţării sale.

Pe fondul ecourilor Războiului Rece, ministru de externe rus Serghei Lavrov i-a avertizat pe cei reuniţi în Ţara Galilor împotriva luării de măsuri ce ar putea strica în continuare legăturile dintre Rusia şi Occident. "Atât timp cât nu ne vom opri din a perpetua linii de divizare în Europa, vom ajunge în situaţii ca în Ucraina. Rusia vrea ca poporul ucrainean să câştige în unitatea sa multietnică, dar unii dintre partenerii noştri occidentali vor ca NATO să câştige", a declarat Lavrov, citat de agenţia de presă rusă Itar-Tass.


×