Poliţia daneză a arestat joi după-amiază 19 militanţi ai Greenpeace care încercau să posteze o pancartă pe o clădire, la aproximativ un kilometru de Bella Center, unde se desfăşoară summitul mondial asupra climei, informează Agenţia France Presse, citată de Mediafax.
ÎNDEMNUL LUI AHMADINEJAD. "Toate ţările trebuie să aibă acces la noile tehnologii pentru a-şi diversifica sursele de energie şi a fi în măsură să folosească energii nepoluante şi regenerabile precum cea eoliană, solară, geotermică, a mareelor şi energiile nucleare", a afirmat joi preşedintele iranian, Mahmoud Ahmadinejad, la conferinţa ONU de la Copenhaga. Liderul de la Teheran a propus ca 2011 să fie desemnat "anul schimbării modelelor de consum şi al reducerii poluării în lume".
PROTOCOLUL DE LA KYOTO. Preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, a cerut liderilor lumii reuniţi la Copenhaga ca Protocolul de la Kyoto să fie păstrat. Ideea a fost avansată de liderii ţărilor în curs de dezvoltare, iar Sarkozy s-a declarat de acord să o sprijine. Protocolul impune doar ţărilor bogate să-şi reducă emisiile gazelor cu efect de seră.
S.O.S. AMERICA DE SUD. America Latină, una dintre regiunile care emit cele mai puţine gaze cu efect de seră, este cea mai afectată de încălzirea climei, cu 30% până la 40% din biodiversitate ameninţată în anumite ţări până în 2100. Concluzia aparţine Comisiei Economice pentru America Latină şi zona Caraibilor (CEPAL). Potrivit acestui organism, citat de Agenţia France Presse şi preluat de Agerpres, lipsa unui acord solid la Copenhaga va produce efecte devastatoare pentru regiunea sud-americană.
"Costul pentru ţările din această regiune ar echivala la sfârşitul acestui secol cu 137% din PIB-ul lor actual, adică 250 de miliarde de dolari", insistă CEPAL, comisie regională a ONU cu sediul la Santiago de Chile. Cele mai afectate vor fi Bolivia, Chile, Ecuador, Paraguay şi Peru, unde resursele de apă sunt rarefiate, iar 60% din pământul cultivabil este degradat.