Cancelarul german Angela Merkel, preşedintele rus Vladimir Putin, preşedintele Franţei, Francois Hollande şi omologul său ucrainean, Petro Poroşenko, au sosit la Minsk, miercuri după-amiază, pentru a participa la ceea ce presa a numit “summit-ul ultimei şanse” pentru încetarea focului în Ucraina şi evitarea războiului, relatează Deutsche Welle.
Potrivit Palatului Elysee, preşedintele francez şi cancelarul german intenţionează să facă totul pentru a găsi o soluţie diplomatică la criza care a generat cea mai grea perioadă de confruntare dintre Rusia şi occidentali, de la destrămarea URSS în 1991.
Prudent, Berlinul a evocat “un licăr de speranţă”, dar a apreciat că rezultatul întâlnirii este “incert”, scrie dw.de.
De la Washington, preşedintele american Barack Obama l-a sunat pe preşedintele rus Vladimir Putin pentru a-i spune că, dacă îşi continuă strategia “agresivă” din Ucraina, Rusia va avea de plătit un preţ din ce în ce mai mare.
Potrivit unei surse de la Preşedinţia franceză, negocierile de la Minsk între diplomaţii mandataţi de cei patru lideri, sunt “dificile”. Negociatorii au ajuns la o înţelegere asupra unui “document”, dar “mai sunt multe alte probleme de rezolvat”.
La Moscova, şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, a vorbit despre “progrese notabile”, acuzând în acelaşi timp ucrainenii că vor să plaseze prea sus pe lista priorităţilor summit-ului chestiunea controlului frontierei dintre Rusia şi Ucraina la nivelul zonelor separatiste.
Preşedintele francez François Hollande şi cancelarul german Angela Merkel, sosiți miercuri la Minsk, vor avea mai întâi în capitala belarusă o întâlnire cu liderul ucrainean Petro Poroşenko, după care vor urma negocierile cu şeful statului rus Vladimir Putin, în cadrul summitul "ultimei şanse", au indicat surse din delegația franceză, citate de presa franceză.
Hollande şi Merkel au fost primii dintre cei patru lideri care au sosit la Minsk, în jurul orei 15:00 GMT, după care la puțin timp a urmat Poroşenko. Vladimir Putin a sosit la o oră după aceştia.
Evenimentul are loc în mijlocul unei intensificări a luptelor din estul Ucrainei, Kievul declarând că 15 civili au murit când forţele rebele proruse au bombardat marţi oraşul Hramatorsk. În acelaşi timp, rebelii separatişti susţin că victimele civile au fost provocate de forţele ucrainene în ceea ce ei susţin a fi o “provocare” înainte de summit.
Conflictul, care durează de aproape un an, s-a soldat până în prezent cu peste 5.000 de morţi – soldaţi şi civili.