Nici nu a inceput bine summitul enrgetic privind semnarea "Chartei europene enrgetice" si scandalul a fost declansat. Gazprom ameninta sa lase Eoropa fara gaz, daca va continua sa sustina liberalizarea pietei de gaz. In strategia de liberalizare a pietei de gaz, Europa poate interzice companiilor care il livreaza sa aiba in structura sa departamente de transport. Daca aceast lucru se va intampla, atunci compania "Gazprom" va refuza sa se asocieze cu retelele europene de gaz.
Prezent la forumul organizat in urma cu putin timp la Bruxelles, Alexandru Medvedev (foto) director adjunct "Gazprom" a preintampinat Uniunea Europeana despre dezastrul care se poate produce: "Ori ne lasati sa distribuim productia noastra la clientii proprii, ori sistam orice discutie". CARACATITA. Gazprom isi permite sa faca aceste presiuni datorita retelelor imense de gazoduct pe care le detine in Europa. Daca membrii Comisiei Europene vor hotari sa-i ia infrastructura, atunci "Gazprom" va fi nevoita sa iasa din actionariatul companiei germane Wingas ( care se ocupa de gazotransport) si din care isi planificase ca in viitorul apropiat sa detina 50% din actiuni. Prin Wingas, "Gazprom" detine gazoductele din Germania de Vest, dar si cele mai mari rezervoarele de gaz Reden, in care au fost investite 3 miliarde de euro. Gazprom mizeaza in pozitia de forta pe care o are inclusiv pe parteneriatul pe care il are cu compania Gansuie si care ii asigura 9% din Balgzand Bacton Line operatorul gazoductului care care uneste Marea Britanie de Olanda. ALIATI. In principiu, in negocierile cu Eurocomisia rusii de la "Gazprom" nu vor fi singuri. Eurocomisia atinge nu numai interesele "Gazprom", dar si ale partenerilor din vest. De exemplu, E.On Ruhrgas reprezinta un alt mare gigant distribuitor de gaze care doreste sa faca front comun cu Gazprom. Conform expertilor, daca cele doua mari companii isi vor sustine interesele, atunci Eurocomisia nu are absolut nici o sansa sa isi impuna politica dorita. In 2005, Gazprom a exportat in Europa 151 miliarde metri cubi de gaz, avand un venit de 31, 5 miliarde $. Cei mai mari importatori de gaz rusesc sunt Germania - 44,9%, Italia 26%, Franta 26,8%.
PUTIN RAMANE OPTIMIST
|
Prezent la summitul energetic din Finlanda, presedintele rus, Vladimir Putin, s-a aratat destul de optimist in privinta rezultatului final al acestor discutii: "Uniunea Europeana nu are de ce sa se teama de Rusia. Eu sunt convins ca avem baze solide de dialog, care in viitor vor dezvolta relatii corecte de afaceri intre Rusia si Uniunea Europeana. De altfel, pe aceasta tema port discutii si cu presedentia Finlandei in aceste zile si cred ca rezultatul dialogului cu Taja Halonen va fi unul optimist. Scopul nostru este sa unim eforturile celor doua parti. Sa devenim parteneri cu U.E. Nimeni nu trebuie sa e teama de noi" - a aratat presedintele rus intr-o scrisoare deschisa adresata Uniunii Europene inaintea plecarii la Helsinky.
|
Citește pe Antena3.ro