Intr-un context tensionat, mai ales tinand cont de intrarea in Parlamentul elen a unui partid de extrema-dreapta, un grup de intelectuali europeni de prima mana a distribuit o scrisoare deschisa care se constituie un avertisment referitor la renasterea ideologiei naziste in Europa si care a fost preluata de presa si de blogosfera in . Documentul este semnat de Benjamin Abtan, presedintele Miscarii Europene Antirasiste - EGAM, Gabriel Axel, regizor de film (Danemarca), Daniel Barbu, profesor in cadrul Universitatii Bucuresti (Romania), Dario Fo, castigator al Premiului Nobel pentru Literatura, Jovan Dijvak, Aparator general al celor asediati, Sarajevo (Bosnia) Svetlana Gannushkina, liderul Memorialului in Rusia, Anthoy Giddens, sociolog, Amos Gitaï, regizor, Thomas Hylland Eriksen, profesor in cadrul Universitatii Oslo (Norvegia), Béate si Serge Klarsfeld, presedintele « Fils et filles de déportés juifs de France », Bernard Kouchner, fostul ministru de Externe al Frantei, Bernard-Henri Lévy, filozof si scriitor, Adam Michnik, istoric, eseist, jurnalist, fost membru al Miscarii Solidarnosc, Miguel Angel Moratinos, fost Ministru de Externe (Spania), Amélie Nothomb, scriitoare (Belgia), Dominique Sopo, presedintele SOS Racisme, Oliviero Toscani, fotograf, Elie Wiesel, castigator al Premiului Nobel, scriitor, A.B. Yehoshua, scriitor, eseist. Redam mai jos textul integral al scrisorii.
Suntem cu totii evrei greci!
Stupefactie: anul acesta la 6 mai, partidul neo-nazist “Zori aurii' intra in Parlamentul grec. Emblema inspirata de zvastica, salutul hitlerist, Mein Kampf ca referinta, ideologie rasista si antisemita, negativista, persecutarea imigrantilor, amenintari impotriva ziaristilor, cultul personalitatii : « Zori aurii » se inscrie in filiatia directa a partidului national-socialist german care a scufundat Europa si lumea in haos si in sange.
Aceasta renastere a ideologiei naziste nu priveste doar Grecia. In Letonia, eveniment nou in acest an: ca reactie la criticile marsului anual al fostilor Waffen SS, presedintele Republicii ii sustine pe acestia. In Austria, FPO, partid extremist de dreapta care traieste in nostalgia celui de al III-lea Reich, este favoritul viitoarelor alegeri parlamentare. In Ungaria « Garda maghiara », urmasa Militiei Partidului Crucilor cu Sageti, care a organizat odinioara exterminarea evreilor si a tiganilor, terorizeaza astazi evreii, ii persecuta si ii omoara pe romi.
Aceasta renastere este urmarea unei minutioase munci de punere la indoiala a convietuirii, orchestrata de partidele extremiste de dreapta adoptand strategia elaborata in Tarile de Jos de « Partidul pentru Libertate » condus de Geert Wilders la inceputul anilor 2000. Aceasta consta in a disimula discursul inegalitatii intre rase, in dosul unei masti culturale de lupta contra islamizarii Europei.
In favoarea unei crize economice si sociale care favorizeaza cautarea frenetica a unui « tapi ispasitori » si care face sa creasca teama de declin a vechiului nostru continent, aceasta strategie s-a dovedit a fi incredibil de eficace. Ea a permis in acest fel partidelor extremiste de dreapta ce se pretind « nediabolice », sa sustina sau sa fie membre ale coalitiilor guvernamentale si a contribuit la banalizarea exprimarii rasismului si a antisemitismului in sanul societatilor europeene.
In sfarsit, aceasta extrema de dreapta, pretinsa « dediabolizata » a pregatit terenul partidelor cu care impartaseste ideologia rasista si antisemita, care, ca si « Zori aurii » pot sa conjuge succesele electorale cu exprimarea deschisa a urii lor.
In fata acestei situatii infricosatoare concretizata astazi prin intrarea deputatilor neonazisti in Parlamentul grec, afirmam solidari : “Suntem cu totii evrei greci !'
Nu acceptam ca in Grecia sau in orice alta parte pe continentul nostru, evreilor, imigrantilor, musulmanilor, romilor sau negrilor sa le fie teama pentru viata lor, pentru ca sunt ceea ce sunt.
Chemam toti cetatenii, partidele politice, sindicatele, fortele societatii civile, intelectualii si artistii sa se opuna extremei de dreapta, facand sa traiasca visul european.
Visul european pentru care noi ne angajam, este acela a unui continent care isi aminteste ca s-a construit pe ruinele lasate de nazism, in amintirea « Shoah »-ului. Este visul unui continent debarasat de rasism si de antisemitism. Visul unui proiect de o societate bazata pe convietuire, dincolo de frontiere.
Dar pentru ca acest vis sa prinda viata, trebuie sa se puna capat, urgent, la doua dogme.
Mai intai dogma austeritatii, care ravaseste fundamentul reusitei partidelor populiste si care limiteaza perspectivele tineretului european la rambursarea datoriilor, ca si cum generatii intregi ar fi datoare sa fie sacrificate pe altarul eternei rigori.
Urmeaza dogma « Europa-fortareata », care favorizeaza un discurs indreptat impotriva imigrantilor precum si inchiderea frontierelor. Or Europa are nevoie de imigrare daca doreste sa prezerve elementul fundamental al identitatii europeene postbelice : sistemul de protectie sociala.
Pentru institutiile europeene este de acum primordial sa tinda din nou spre aspiratia la democratie, progres social, spre promovarea egalitatii intre oameni si protejarea victimelor violentelor rasiste si sociale, exacerbate de criza.
In timp ce ideea Europei este adesea criticata, ni se pare de o importanta fundamentala sa faptuim si mai mult, mai intens, mai rapid, pentru a reda un suflu puternic visului european.
Neajutand ca acest vis sa traiasca din plin, inseamna sa ne condamnam sa ratacim in plin cosmar, in Grecia sau in alta parte in Europa.
Din nou la urne. Inca o incercare de a obtine un Guvern stabil in Grecia
Grecii se intorc duminica la urne pentru noi alegeri generale, care sa decida ce echipa va scoate tara din situatia economica delicata in care se afla. Scrutinul este urmarit cu neliniste in toata Europa, dar si in afara acesteia si imbraca alura unui referendum pentru sau impotriva monedei euro, comenteaza AFP.
Consecintele acestui scrutin crucial, care ar putea sa destabilizeze, prin contagiune, zona euro, vor fi cantarite imediat dupa aceea la Summitul G20 de la Los Cabos, in sud-vestul Mexicului, la care vor lua parte luni si marti tarile bogate si puterile emergente. Liderii europeni, dar si presedintele american, Barack Obama, i-au avertizat in repetate randuri pe cei aproape noua milioane de alegatori greci asupra consecintelor votului lor. Cu doar doua zile inaintea scrutinului, dreapta si stanga radicala lupta cot la cot pentru a prelua fraiele unei tari aflate intr-o profunda recesiune.
Grecia se afla pe marginea prapastiei: un PIB in scadere cu 6,5%, un somaj la nivel oficial de 22,6 procente, retrageri masive de depozite bancare din partea populatiei, de frica, si conturi publice care ar ramane pe zero la jumatatea lunii iulie.
Presa internationala a schitat ca posibile scenarii victoria partidelor promemorandum, victoria socialistilor, antimemorandum, si, in cazul al treilea, un scenariu care nu ar avea nici un castigator si ar trebui atunci sa se organizeze din nou alegeri.
Sondajele neoficiale efectuate in ultimele zile indica un avans minimal, dar constant al Noii Democratii in fata coalitiei stangii radicale Syriza, formatiuni clasate pe primele doua locuri in alegerile din 6 mai. Liderii celor doua partide s-au pozitionat in campania electorala in continuare pe pozitii diferite, dand nastere unei polemici care se va reflecta cu siguranta in votul electoratului. Antonis Samaras se mentine in favoarea acordului cu institutiile internationale, anuntand insa intentia de a renegocia anumite capitole; in timp ce Alexis Tsipras se declara ferm impotriva politicilor de austeriate. In acest moment, factorul decisiv in configurarea rezultatului este votul celor aproximativ 700.000 de indecisi, reprezentand aproape 10% din electorat. Fortele politice sunt de acord, in orice caz, ca o a treia runda de alegeri trebuie evitata.
'Grecia ar putea ajunge sa semene cu Romania lui Ceausescu'
Directorul de la Atena al organizatiei internationale de caritate SOS Satele Copiilor, George Protopapas, si-a exprimat ingrijorarea ca tara sa se indreapta de la statutul de tara occidentala la unul de tara din lumea saraca, precum Romania lui Ceausescu sau Bulgaria de la inceputul anilor 1990, potrivit CNBC. Incertitudinea politica extrema, coruptia nestavilita, cozile de la cantinele pentru saraci si ajutoarele din partea organizatiilor nonguvernamentale sunt in mod obisnuit asociate cu tarile in curs de dezvoltare mai degraba decat cu economiile occidentale, insa acestea reprezinta realitatea zilnica pentru numerosi greci, determinandu-i pe unii sa sustina ca tara este in pericolul de a regresa la situatia din urma cu decenii.
Ceea ce diferentiaza Grecia de tarile in curs de dezvoltare este clasa de mijloc extinsa si educata si identificarea culturala cu Occidentul. Unii sustin acum ca nu ar fi trebuit niciodata permis accesul Greciei in zona euro. Se mentioneaza deseori ca in Grecia s-au pus bazele democratiei moderne in urma cu milenii, insa democratia sa actuala are o istorie de mai putin de patru decenii, noteaza CNBC.
'Suntem orchestra care canta pe Titanic'
Aproape o treime din populatia Greciei - cel mai mare nivel din Europa - era considerata a se confrunta cu riscul saraciei sau excluziunii sociale, conform datelor Eurostat pe 2010, cand situatia economica si politica nu era la fel de dificila cum pare acum. Mai mult, aproape 20% dintre copiii din Grecia traiesc in familii care nu-si pot permite cel putin trei din cele noua lucruri de baza.
"Suntem orchestra care canta pe Titanic. Trebuie sa continuam sa cantam si sa lucram, desi nava se scufunda", a spus Protopapas pentru CNBC in legatura cu organizatia sa, care ajuta familiile in dificultate si care a inregistrat o crestere substantiala a apelurilor de a oferi ajutor.